Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ, εάν το γνώριζα θα είχα παρανομήσει

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ, εάν το γνώριζα θα είχα παρανομήσει

Τι είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις επισυνδέσεις από την ΕΥΠ

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η δευτερολογία του πρωθυπουργού στη Βουλή και με ευθεία επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑΑλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν γνώριζε για καμία παρακολούθηση πολιτικού ή δημοσιογράφου, γιατί εάν το γνώριζε θα είχε παρανομήσει.

Κατηγόρησε δε τον Γιάνη Βαρουφάκη, κάνοντας λόγο για έναν απόλυτο αχταρμά παρακολουθήσεων επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Όσο περισσότερο ακούω τον κο Βαρουφάκη να μιλάει για το πρώτο εξάμηνο του 2015 συμμερίζομαι το άγιο είχαμε και γλιτώσαμε από τη μεγάλη καταστροφή. Ένας απόλυτος αχταρμάς παρακολουθήσεων. Μια φαιδρή τραγικότητα που ακούσαμε σήμερα αποτελούσε υπουργό Οικονομικών της ελληνικής κυβέρνησης. Όλοι κρινόμαστε δεν πρόκειται να σχολιάσω τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο κος Βαρουφάκης. Συμφωνώ με τον κο Γεραπετρίτη ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιούμε φράσεις βαθύτατα προσβλητικές, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι και μηνύσιμες. Θέλω να σας συγχαρώ κε Τσίπρα για την κοινοβουλευτική κωλοτούμπα, πήρατε πίσω όλα όσα προσάψατε στον κο Γεραπετρίτη. Κοινοβουλευτική θρασυδειλία λέγεται αυτό που κάνατε, γιατί δεν περιμένατε απάντηση. Αναρωτιέμαι για την άνεση που έρχεστε και μιλάτε για μια μυστική συνεδρίαση. Είστε πολιτειακός παράγοντας και χρησιμοποιείτε φράση από απόρρητη συνεδρίαση στη βουλή. Βάλατε και στο στόμα του κου Δεμίρη, πράγματα που ουδέποτε είπε. Σπάνια συμφωνώ με τον κο Βελόπουλο, αλλά μπορούμε να κάνουμε σοβαρή συζήτηση με αυτούς τους όρους;» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Με κατηγορήσατε ότι εγώ έδωσα την εντολή παρακολούθησης του κου Ανδρουλάκη. Το είπατε με βεβαιότητα. Εγώ κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και τον διαβεβαίωσα ότι δεν γνώριζα για καμία παρακολούθηση ούτε πολιτικού, ούτε δημοσιογράφου. Ο κος Βαρουφάκης τα μπαλαμούτιασε λίγο στην τοποθέτησή του. Ήταν σαφής για το ρόλο της ΕΥΠ αλλά μας είπε ότι δεν ακούγατε κανέναν πολιτικό, δημοσιογράφο, επιχειρηματία. Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε κε Τσίπρα; Αν το κάνετε θα έχετε παρανομήσει. Γιατί κανείς πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Εγώ δεν γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Ο εκάστοτε πρωθυπουργός είναι αποδέκτης πληροφοριών. Εσείς ξέρατε ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ; Πείτε το ανοιχτά. Εγώ δεν το γνωρίζω. Και δεν θα έπρεπε να το γνωρίζω. Το 2016 υπήρχε ένα πόρισμα της ΕΥΠ, μια έρευνα για διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ και σε αυτή φαίνεται ότι υπήρχε συνομιλία με τον υπουργό Άμυνας. Και ουδέποτε το διαψεύσατε».

«Μέτρησα 54.000 επισυνδέσεις επί των ημερών σας – Μία μια τις ελέγχατε;»

Τη θέση της κυβέρνησης για τις νόμιμες επισυνδέσεις από την ΕΥΠ σε περίπτωση αιρετού πολιτικού προσώπου επανέλαβε ο πρωθυπουργός κατά την τριτολογία του στη Βουλή, σημειώνοντας ότι διαφέρει από την υπόλοιπη αντιπολίτευση και τονίζοντας ότι σε περίπτωση πολιτικού προσώπου και για λόγους εθνικής ασφάλειας θα πρέπει να υπάρχει αναλυτική τεκμηρίωση.

Αναλυτικά ο Κ. Μητσοτάκης έκανε τις εξής 3 παρατηρήσεις:

«Εντυπωσιάζομαι από την αγάπη που δείχνει ο Τσίπρας από τις απόψεις του Βενιζέλου, αναρωτιέμαι αν είχε την ίδια άποψη όταν αποφάσισε να τον σύρει στο ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση Novartis. Οφείλω να καταθέσω τον εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος ν.2225 ο οποίος αναφέρεται για την άρση του απορρήτου για εξαίρεση βουλευτών για λόγους εθνικής ασφάλειας, αυτό θα μνημονευόταν αλλά δεν μνημονεύεται. Υπάρχει ζήτημα βαθύτατα πολιτικό διάκρισης. A priori θεωρούμε ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται αλλά για τις περιπτώσεις βουλευτών η τεκμηρίωση πρέπει να είναι εξαιρετικά αναλυτική.

Κε Τσίπρα μας είπατε ότι επί ημερών σας δεν γινόταν καμία παρακολούθηση δημοσιογράφου ή πολιτικού. Μέτρησα 54.000 επισυνδέσεις επί των ημερών σας. Μία μία τις κοιτάξατε; Άλλη δουλειά δεν είχατε να κάνετε από το να ελέγχετε τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Εγώ δεν γνώριζα καμία. Έχουμε πολύ διαφορετική άποψη. Αν λέτε ότι είναι αυτό το μοντέλο, νομίζω ότι αυτή η προσέγγιση από μία παράταξη της Αριστεράς έχει υποστεί συνέπειες από κρατικούς μηχανισμούς άλλης εποχής μου έχει φανεί παράξενη.

Κάνατε αναφορές για πιθανά οικονομικά σκάνδαλα για την υπόθεση Κουκάκη. Δεν τον γνωρίζω τον κύριο. Το λέτε εσείς αυτό. Να φρεσκάρω τη μνήμη σας; Γιατί κρατήσατε μια ακόμη εβδομάδα τη Βουλή ανοιχτή; Για να ψηφίσετε το νέο ποινικό κώδικα. Θέλετε να σας θυμίσω τι είπε ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, κος Κοντονής για το νέο ποινικό κώδικα; "Ψηφίστηκαν χίλια άρθρα σε μία συνεδρίαση και άλλαξε δολίως διάταξη να μετατραπεί η δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα. Αποτελεί ακραίο σημείο διαπλοκής της πρώην κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ". Και μιλάτε εσείς για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Κρατήσατε τη βουλή ανοιχτή για να ευνοήσετε ποιους; δεν ξέρω. Ελπίζω κάποια στιγμή να το βρει η Δικαιοσύνη».