Νέο παραλήρημα και απειλές Τσαβούσογλου: «Οι Έλληνες κάνουν λόμπινγκ εναντίον μας»

Νέο παραλήρημα και απειλές Τσαβούσογλου: «Οι Έλληνες κάνουν λόμπινγκ εναντίον μας»

«Είναι ξεκάθαρο, ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτές τις παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάνης»

Παράπονα κατά της Ελλάδας, ότι δεν δέχεται να... συζητήσει με την Τουρκία και ότι κάνει δυσφημιστική εκστρατεία εναντίον της, διατύπωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην ανάγκη για «βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Την ίδια στιγμή όμως απείλησε εκ νέου τη χώρα μας για τα νησιά. Λέγοντας ότι ούτε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας «ούτε άλλα σχετικά μέρη» έχουν επισκεφθεί ακόμη την Τουρκία εδώ και χρόνια, ο Τσαβούσογλου είπε, ότι οι διερευνητικές επαφές «επρόκειτο να γίνουν εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα» και ότι «η Τουρκία δείχνει προθυμία, αλλά όχι η Ελλάδα». «Εκτός από το λόμπινγκ και την εκστρατεία που ξεκίνησε η Ελλάδα κατά της Τουρκίας, είχαμε κάποιες γρήγορες συναντήσεις... Ο υπουργός Άμυνάς μας είχε χαιρετισμό με τον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας στη συνάντηση του ΝΑΤΟ. Είδα τον Δένδια να περνάει στη Μαδρίτη, είπαμε ένα "γεια". Πέρα από αυτά, δεν έγινε συνάντηση» είπε.

Συνέχισε δε εξαπολύοντας απειλές: «Ενώ η Τουρκία δείχνει θέληση να λύσει όλα τα προβλήματα ολοκληρωμένα, η Ελλάδα παίζει με τον χρόνο... Είναι ξεκάθαρο, ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά. Φέραμε το θέμα στον ΟΗΕ και στα διεθνή fora. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτές τις παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάνης» είπε χαρακτηριστικά.

Το παραλήρημα Τσαβούσογλου περιελάμβανε και την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι «η ΕΕ θα ήταν "παγκόσμιος παίκτης", αν αποδεχόταν την ένταξη της Τουρκίας στο μπλοκ, αν είχαμε κάνει βήματα μαζί». Όσον αφορά στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε, ότι ο κοινός μηχανισμός που υπεγράφη με σχετικό μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και των δύο σκανδιναβικών χωρών «για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Άγκυρας» θα ξεκινήσει στις 26 Αυγούστου,