Πού βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» – Η στάση της Ελλάδας

Πού βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» – Η στάση της Ελλάδας

Ερντογάν: Δεν χρειάζεται να πάρουμε άδεια από κανέναν

Το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα κινηθεί σε μια περιοχή που ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και βρίσκεται εκτός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. ενώ αναμένεται να τρυπήσει το υποθαλάσσιο πηγάδι «Yorukler-1» 55 χιλιόμετρα νότια της Αττάλειας.

Θα παραμείνει στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, οπότε και θα εκδοθεί νέα NAVTEX.

Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα έχει προαναγγείλει τη διερεύνηση έξι ακόμη σημείων για τα οποία ισχυρίζεται ότι διαθέτει σεισμογραφικά δεδομένα. Τι σημαίνει αυτό; Πως το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις και αν προκύψουν ευρήματα τότε η ο Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει εντολή για επιστροφή στην περιοχή ενδιαφέροντος με σκοπό να γίνει νέα γεώτρηση. Ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν μέχρι αυτή την ώρα προκειμένου να συντηρούν την ένταση στο κόκκινο.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του Αμπντουλχαμίτ Χαν και δεν παραβλέπει ότι η ρητορική για την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου δεν λέει να κοπάσει μετά και τις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ο οποίος επανέλαβε το αστείο επιχείρημα της μεγάλης απόστασης του Καστελόριζου από την ηπειρωτική Ελλάδα και της μικρής από τα τουρκικά παράλια από τα οποία όπως είπε μπορούν να πάνε Τούρκοι στρατιώτες κολυμπώντας. Ειδικά γι’ αυτό, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν ότι η Τουρκία ακολουθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική την οποία σε κάθε ευκαιρία αποδομεί η Ελλάδα.

Όπως και να έχει, η Ελλάδα στέκεται απέναντι σε όλο αυτό το σκηνικό έντασης που στήνει η γειτονική μας χώρα βασιζόμενη σε τρεις άξονες: Την ισχυρή αποτρεπτική της ικανότητα, τις ισχυρές διεθνείς συμμαχίες που έχει καλλιεργήσει αλλά και στο γεγονός ότι η χώρα μας θεωρείται πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή μας.

Διαμηνύει σε όποιον αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ότι εμείς επιθυμούμε την ειρήνη αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τα υπερασπιστούμε και στο πεδίο αν χρειαστεί.

Ο Ερντογάν, μιλώντας στη διάρκεια τελετής στη νότια τουρκική επαρχία της Μερσίνας, δήλωσε πως η περιοχή στην οποία θα επιχειρήσει το πλοίο βρίσκεται εντός της επικράτειας της Τουρκίας και πως «δεν χρειάζεται να πάρουμε άδεια από κανέναν» για να πραγματοποιήσει εκεί γεωτρήσεις.

«Δεν θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν να πάρουμε ό,τι δικαιωματικά μας ανήκει στη Μεσόγειο. Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι ο Εθέμ Πασάς και ο Πόλεμος των 30 ημερών (του 1997 μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας). Κατάλαβαν. Τουλάχιστον θυμούνται τον εθνικό αγώνα που έγινε μόλις πριν από έναν αιώνα. Αλλά δεν πρέπει να ανησυχούν. Ας μην φοβούνται. Αρχή μας δεν είναι ούτε να υπονομεύουμε τα δικαιώματά μας ούτε να ποθούμε τα δικαιώματα κανενός.

Το πλοίο μας θα πάει σε άλλα πηγάδια από εδώ. Δεν θα σταματήσει μέχρι να βρει πετρέλαιο. κ. Έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα, άρα δεν θα πάρουμε άδεια από κανέναν. Θα κόψουμε μόνοι μας τον αφαλό»