Πότε θα «κλειδώσουν» τα νέα μέτρα στήριξης – Κυβερνητικές συσκέψεις ενόψει ΔΕΘ

Πότε θα «κλειδώσουν» τα νέα μέτρα στήριξης – Κυβερνητικές συσκέψεις ενόψει ΔΕΘ

Στο οικονομικό επιτελείο καταρτίζεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός

H κυβέρνηση θέτει επί τάπητος όλα τα εναλλακτικά σενάρια που θα ελαφρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι μαστίζονται από την ακρίβεια σε όλα τα επίπεδα.

Στις προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου ενόψει και του δύσκολου χειμώνα που αναμένει η ίδια και όλη η Ευρώπη, είναι η ενεργειακή θωράκιση της χώρας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς και όπως είπε και ξεκάθαρα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τα μέτρα που θα αποφασιστούν θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Ήδη, στο οικονομικό επιτελείο καταρτίζεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός (οι εκτιμήσεις τον θέλουν γύρω στα 2 δις) και τα στοιχεία επικαιροποιούνται και παρουσιάζονται στον πρωθυπουργό, ο οποίος σε κοινή γραμμή με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι οι αποφάσεις δεν θα πρέπει να είναι βεβιασμένες, ότι θα πρέπει όλα να κινούνται με βάση και τα οικονομικά στοιχεία όπως η πορεία του ΑΕΠ ανά τρίμηνο. Παράλληλα, στόχος είναι να μείνει χώρος για όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί για το 2023 όπως είναι για παράδειγμα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό που εξετάζεται είναι το μείγμα των μέτρων να περιλαμβάνει και έκτακτες παρεμβάσεις με ημερομηνία λήξης όπως αυτές που έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα (fuel pass 1 και 2, παρεμβάσεις στον τρόπο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος) και βεβαίως επιλύοντας αγκάθια του παρελθόντος όπως τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, μια ακόμα αύξηση του κατώτατου μισθού, διευρυμένο και πιο γενναίο επίδομα θέρμανσης αλλά και φοροαπαλλαγές.

Στα σενάρια είναι και ένα Fuel Pass 3 αν χρειαστεί και μια «επιταγή ακρίβειας» για τους αδύναμους.