Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ: Η Τουρκία έχει δικαίωμα αυτοάμυνας στο Αιγαίο

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ: Η Τουρκία έχει δικαίωμα αυτοάμυνας στο Αιγαίο

«Μητσοτάκης και Δένδιας χαλάνε το πιθανό θετικό κλίμα, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών»

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου προχώρησε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο Anadolu επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, ο Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα για επεκτατισμό, θέτει εκ νέου θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών και δηλώνει, πως η Τουρκία έχει δικαίωμα αυτοάμυνας λόγω «στρατιωτικοποίησης των νησιών». Επίσης, επιρρίπτει ευθύνη τόσο στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ότι χαλάνε «το πιθανό θετικό κλίμα, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών».

Αναλυτικά, ο Ακάρ δήλωσε: «Η στάση της γειτονικής μας Ελλάδας είναι περίεργη, ανώμαλη και καθοριστική. Είναι ανώμαλη στάση κυριολεκτικά. Καθώς δεν πήγαν μονο στις ΗΠΑ, για να μην μας δοθούν τα F-16, πήγαν και στη Γερμανἰα και είπαν "μη δώσετε τα υποβρὐχια". Εμείς δεν θέλουμε τα ελληνοτουρκικά προβλήματα να γίνουν προβλήματα Τουρκίας - ΕΕ, Τουρκίας - Eυρώπης, Τουρκίας - NATO και Τουρκίας - HΠΑ. Tα προβλήματα των δυο χωρών είναι προβλήματα της Ελλάδας και της Τουρκίας. Όμως δυστυχώς ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, με επιθετική ρητορική και επιθετικές πράξεις χαλάνε το πιθανό θετικό κλίμα, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μεταξύ των δυο χωρών».

Σε άλλο σημείο σημείωσε: «Κάνουνε αβάσιμες δηλώσεις. Τώρα συνέχεια μιλούν για νεο-οθωμανισμό. Στις συνομιλίες, στις συναντήσεις μας, στα αιτήματα μας δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εμείς λέμε διεθνές δίκαιο, συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων. Αυτά λέμε και διεκδικούμε τα δικαιώματα μας».

Προβάλλοντας μάλιστα και χάρτες συνέχισε: «Εσείς δηλαδή με 3.000 νησιά στο Αιγαίο θα έρθετε μπροστά στη μύτη μας και θα μας κατηγορείτε για επεκτατισμό! Πραγματικά δεν υπάρχει καμία λογική. Εμείς αυτό θέλουμε να το δουν, να το καταλάβουν οι τρίτες χώρες. Υπάρχει κάτι που έχει ξεκινήσει από το 1832 και συνεχίζεται. Υπάρχει μια διαδικασία. Έχουν καλύψει όλο το Αιγαίο! Ποιος είναι ο επεκτατικός; Τα βλέπουν αυτά ακόμα και μαθητές Λυκείου. Εδώ μιλάμε για μια χώρα, που από την ίδρυση της έχει επεκταθεί 5 ή 7 φορές. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Eναντίον της Τουρκίας!».

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει αυξήσει τον αμυντικό της προυπολογισμό σε σημαντικό βαθμό. «Τον πενταπλασίασαν! Εμείς τους λέμε μην κουράζεστε, αυτά που κάνετε είναι λίγα για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις! Στο 12ο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάννης και στο 14ο άρθρο της Συνθήκης των Παρισίων αναφέρεται πως τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Είναι τα νησιά με καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Υπάρχουν 23 νησιά, από τα οποία στρατιωτικοποίησαν τα 16! Κι έρχονται μπροστά μας με ασόβαρα επιχειρήματα».

Και συνεχίζει: «Πήγαν και εγκατέστησαν αεροδρόμια, άρματα μάχης, όλμους.Τότε αυτό δεν μας δημιουργεί το δικαίωμα για αυτοάμυνα; H εγκατάσταση των όπλων μπροστά στη μύτη μας δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα μας; Τι θα συμβεί αν αντιδράσουμε; Δεν γίνεται συζητήσιμη η κυριαρχία αυτών των νησιών λόγω της στρατιωτικοποίησης;».