Σε εξέλιξη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Σε εξέλιξη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει όλα τα σενάρια μπροστά στο ενδεχόμενο η Ρωσία να κλείσει της στρόφιγγα του φυσικού αερίου στην ΕΕ

Το καυτό μέτωπο της ενέργειας και η επάρκεια στην αγορά του φυσικού αερίου στη χώρα μας βρίσκονται στο επίκεντρο σύσκεψης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται με φόντο τις ανακοινώσεις της Gazprom, ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία του αγωγού Νοrd Stream 1 που διοχετεύει αέριο στην ΕΕ. Η ενεργειακή κρίση ανατρέπει σχεδιασμούς και στόχους, ενώ εντείνονται οι φόβοι για το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η ροή του ρωσικού αερίου μετά τις 21 Ιουλίου. Αν και η χώρα μας προμηθεύεται φυσικό αέριο κυρίως από το Turk Stream, αλλά και LNG από άλλες χώρες με πλοία στη Ρεβυθούσα, το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ και μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην αναζήτηση LNG στις αγορές, όσο και στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα μέτρα που εξετάζονται, το κυριότερο βάρος για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας πέφτει στις προμήθειες LΝG και στο λιγνίτη. Καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στην Ρεβυθούσα να είναι διαρκώς πλήρης, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες της κατανάλωσης, κάτι που εξασφαλίζεται και με την νέα μονάδα FSU στην Αλεξανδρούπολη. Στα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνονται και η λειτουργία με εναλλακτικό καύσιμο-ντίζελ των πέντε μονάδων φυσικού αερίου από την ΔΕΗ και άλλες ιδιωτικές εταιρείες, ο περιορισμός των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η μείωση των εξαγωγών προς Βουλγαρία.