Μενέντεζ για τα F-16: «Δεν τα πουλάμε μόνο για το κέρδος και στην περίπτωση της Τουρκίας έχουμε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα»

Μενέντεζ για τα F-16: «Δεν τα πουλάμε μόνο για το κέρδος και στην περίπτωση της Τουρκίας έχουμε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα»

Ο βουλευτής Φρανκ Παλόν υποστήριξε ότι ο Ερντογάν συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στο προσωπικό όφελος

Αυστηρούς όρους για να ανοίξει ο δρόμος για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, έθεσε ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Είμαι πολύ ξεκάθαρος σε αυτό το θέμα ανέφερε, πουλάμε το στρατιωτικό υλικό μας με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές, δεν τα πουλάμε μόνο για το κέρδος, και στην περίπτωση της Τουρκίας έχουμε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, από τους S-400 και τις υπερπτήσεις πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο, έως την στενή σχέση της άγκυρας με την Μόσχα, και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο Μενέντεζ.

Η λίστα, είπε ο γερουσιαστής, είναι μεγάλη, και για να επιτευχθεί μια τέτοια πώληση, θα πρέπει η Τουρκία να επιλύσει αυτά τα ζητήματα, αν το κάνει, τότε υπάρχει μια πιθανότητα να τα πάρει, εγώ όμως, πρόσθεσε, δεν βλέπω καμία διάθεση εκ μέρους του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο βουλευτής Φρανκ Παλόν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την τροπολογία κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι αγνόησε την ισχυρή αντίθεση του Κογκρέσου στην πώληση μαχητικών στην Τουρκία και υποστήριξε ότι ο Ερντογάν συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στο προσωπικό όφελος και όχι στο συλλογικό καλό των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

«Το να επιτραπεί η πώληση θα ήταν μεγάλο λάθος. Η αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του είναι εμφανής μετά και την πρόσφατη προσπάθειά του να εμποδίσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Ο τουρκικός στρατός έχει προβεί σε επικίνδυνες και προκλητικές παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο και σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει μια μεγάλη επίθεση στη Συρία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο αμέτρητες ζωές αθώων» είπε ο Παλόν.

Αφού υπενθύμισε ότι η Τουρκία συνεχίζει να χρησιμοποιεί S400 σημειώνει ότι η πώληση F16 δεν θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να μετατραπεί ξαφνικά σε καλό σύμμαχο, αλλά πιο πιθανό είναι αυτά τα όπλα να οδηγήσουν σε περαιτέρω θάνατο και καταστροφή.

«Για πάρα πολύ καιρό οι ΗΠΑ επέτρεψαν στον Ερντογάν να υπαγορεύει τους όρους του και να κρύβεται πίσω από την ιδιότητά του ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Αυτή η τροπολογία θα βοηθήσει να αφαιρεθεί η δύναμη μόχλευσης από τα επικίνδυνα αυταρχικά χέρια του Ερντογάν» κατέληξε.

Ο Πιτ Σέσιονς, Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέφρασε από πλευράς του την αντίθεσή του, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι πολύ αξιόπιστο μέλος και είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βεβαιωθεί ότι η Τουρκία ότι θα έχει τα έχει κορυφαία μαχητικά F16.