Αντιδρά η Ελλάδα για τον «προκλητικό χάρτη» Μπαχτσελί: Δείχνει τουρκικό το μισό Αιγαίο και την Κρήτη

Αντιδρά η Ελλάδα για τον «προκλητικό χάρτη» Μπαχτσελί: Δείχνει τουρκικό το μισό Αιγαίο και την Κρήτη

«Αναμένουμε την άμεση, κατηγορηματική και δημόσια αποδοκιμασία της απαράδεκτης αυτής πράξης αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας», τονίζουν διπλωματικές πηγές

Αντέδρασε η Ελλάδα απέναντι στη νέα πρόκληση από την Τουρκία, προερχόμενη από τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν, τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος παρέλαβε από τους Γκρίζους Λύκους πίνακα με χάρτη του Αιγαίου, που δείχνει τα ελληνικά νησιά να περιλαμβάνονται στην τουρκική επικράτεια.

«Αποτελεί ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια, που είναι απόλυτα καταδικαστέα», υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές, προσθέτοντας ότι αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης της ακραίας ρητορικής από την Τουρκία. «Αναμένουμε την άμεση, κατηγορηματική και δημόσια αποδοκιμασία της απαράδεκτης αυτής πράξης αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ο παραποιημένος «χάρτης του Μπαχτσελί»

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είναι επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και έκανε το… σόου με τον χάρτη, όταν συναντήθηκε με τον τυπικό αρχηγό των «Γκρίζων Λύκων» Αχμέτ Γιγίτ Γιλντιρίμ.

Μετά το τέλος της συνάντησης τους, ο Γιλντιρίμ δώρισε τον πίνακα με τις τουρκικές αξιώσεις στον Μπαχτσελί, ο οποίος δέχτηκε να τον κρατήσει και να φωτογραφηθεί μαζί του, ώστε να κυκλοφορήσουν οι συγκεκριμένες εικόνες στα social media.