Ερντογάν: «Η Ελλάδα να μην εξοπλίζει τα νησιά. Να σέβονται τις Συνθήκες και να κάνουν τα απαραίτητα βήματα»

Ερντογάν: «Η Ελλάδα να μην εξοπλίζει τα νησιά. Να σέβονται τις Συνθήκες και να κάνουν τα απαραίτητα βήματα»

Ο Τούρκος πρόεδρος αφού σίγησε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη συνέντευξη Τύπου θυμήθηκε τα... νησιά και επιτέθηκε στον Μητσοτάκη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να μην έθεσε τα ελληνοτουρκικά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ωστόσο στη συνέντευξη Τύπου επανέλαβε την προκλητική του ρητορική κατά της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει μια συμπεριφορά, που δεν είναι σύμφωνη με τον τρόπο που πολιτευόμαστε. Μετά το γεύμα στην Κωνσταντινούπολη (σ.σ. τον περασμένο Μάρτιο) είπα στον Μητσοτάκη να έχουμε διμερείς σχέσεις και να μην βάζουμε τρίτους ανάμεσα. Αλλά πήγε στο Κογκρέσο και έκανε μια ομιλία, όπου απλά ανέστρεψε τη συμφωνία. Και πήγε στο Νταβός και έκανε το ίδιο» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, επαναδιατυπώνοντας τις γνωστές του θέσεις. Συνέχισε δε αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό εμφανώς ενοχλημένος: «Κάνει ειδικές επισκέψεις στα νησιά του Αιγαίου. Εξοπλίζει τα νησιά. Αυτά προστατεύονται από τη Λωζάνη και το Παρίσι, δεν επιτρέπεται να εξοπλίζονται».

Σε ερώτηση για την σταθερότητα στο Αιγαίο και την αποκλιμάκωση των εντάσεων, ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε: «Όσο η Ελλάδα δεν προκαλεί εντάσεις, δεν καιγόμαστε να προκαλέσουμε εντάσεις. 147 φορές η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο μας και εμείς απαντήσαμε. Το κάναμε και αισθάνεστε άβολα; Αποκλείεται». «Η Ελλάδα να μην εξοπλίζει τα νησιά. Να σέβονται τις Συνθήκες και να κάνουν τα απαραίτητα βήματα» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, επανέφερε στο προσκήνιο τη... δυσπιστία του για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας, για τις οποίες θεωρεί ότι στρέφονται κατά της Τουρκίας. «Ο λαός μας δεν καταπίνει, οτι είναι για τη Ρωσία. Εμείς θέλουμε έναν ειρηνικό κόσμο. Για όλα αυτά έχω μιλήσει με σαφήνεια στις διμερείς επαφές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο για τα F-16 και τα εμπόδια στο Αμερικανικό Κογκρέσο για την αγορά τους, ο Ερντογάν σχολίασε: «Τα Κοινοβούλια είναι μέρος, που έχουμε δύσκολες στιγμές. Εδώ ο κ. πρόεδρος (σ.σ. Μπάιντεν) είπε, ότι θα κάνει ό,τι μπορεί. Δεν είναι μόνο οι Δημοκρατικοί, αλλά και οι Ρεπουμπλικανοί. Μια μεγάλη αντιπροσωπεία από την Τουρκία ήταν στο Κογκρέσο. Και χθες με κ. Μπάιντεν. Αμέσως μετά, οι αντιπροσωπείες μας θα πάνε πάλι στις ΗΠΑ να μιλήσουν με το Κογκρέσο, για να πετύχουμε την υποστήριξη. Σύντομα θα στείλω την επόμενη αποστολή».

1
σχόλιο
  1. avatar Α.Τ

    Η συμπεριφορά της τουρκίας διεθνώς περιλαμβάνει επεκτατικές πολιτικές και αναθεωρητισμό, όπως και εναντίον της Ελλάδας με ευθείες απειλές πολέμου και παραβιάσεις της Εθνικής Κυριαρχίας. Είναι ή όχι λογική η αμυντική θωράκιση της χώρας, φυσικά των Νησιών μας περιλαμβανομένων. Από την άλλη πλευρά η τουρκία αντιπαραθέτει ετοιμοπόλεμες στρατιές χωρίς να απειλείται από την Ελλάδα, αλλά ούτε από κανένα άλλο. Όταν διμερής επίλυση των διαφορών δεν καρποφορεί υπάρχουν τα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, στα οποία δεν συμφωνεί η τουρκία, προφανώς γιατί θέλει να επιβάλει τη θέλησή της με τη βία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...