Ευρω – μήνυμα στην Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης – O στόχος Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

Ευρω – μήνυμα στην Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης – O στόχος Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

Στο επίκεντρο σήμερα η ενεργειακή κρίση

Στις ενέργειες και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών ενημέρωσε αναλυτικά τους ομολόγους του για την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στις ανιστόρητες και αναθεωρητικές χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος μιλώντας από τα Κατεχόμενα και έχοντας στο πλευρό του τον Ερσίν Τατάρ έθεσε για μία ακόμη φορά θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν.

«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ», αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στο τέλος Ιουνίου (29-30) οπότε συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και μένει να διαφανεί ποια στάση θα κρατήσει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν δεδομένου ότι ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις από μέλη της Συμμαχίας για την αντίθεσή του στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αναμένεται δηλαδή να διαφανεί, εάν μετά και τις αποφάσεις στη Βελγική πρωτεύουσα θα ρίξει τους τόνους ή θα βάλει νέα θέματα στο τραπέζι.