Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα συναντηθεί με τον Ντράγκι στη Ρώμη – Θα μιλήσουν για ενέργεια και Τουρκία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα συναντηθεί με τον Ντράγκι στη Ρώμη – Θα μιλήσουν για ενέργεια και Τουρκία

Οι δυο ηγέτες έχουν χτίσει μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης

Μια πολύ κομβική συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, θα έχει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, στη Ρώμη.

Οι δυο ηγέτες έχουν χτίσει μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με κοινά οράματα και επιδιώξεις για τις χώρες τους.

Έτσι, και σήμερα, σε αυτό το αναγεννησιακό κτίριο, την πρωθυπουργική κατοικία που χτίστηκε το 1562, Μητσοτάκης και Ντράγκι θα αναλύσουν τους τρόπους για να καταθέσουν τις κοινές προτάσεις τους αύριο 23 και μεθαύριο 24 Ιουνίου στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η συνάντηση, θεωρείται υψηλής πολιτικής και συμβολικής αξίας, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής θα γίνει μεταξύ άλλων και συζήτηση για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιων προς ένταξη στην Ε.Ε. χωρών της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Παράλληλα, οι δυο άνδρες θα καταλήξουν σε κοινές προτάσεις έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαρύτατες συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για τους Ευρωπαίους πολίτες που ταλαιπωρούνται από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Αντικείμενο της συζήτησης θα αποτελέσει και η επισιτιστική κρίση που επίσης είναι απότοκο του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Ντράγκι και Μητσοτάκης θα συζητήσουν και για την διμερή οικονομική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Κοινωνός ο Ντράγκι της τουρκικής προκλητικότητας

Ξεχωριστό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια τον Ιταλό ομόλογό του για όλες τις προκλήσεις της Άγκυρας και θα περιγράψει πως έχουν κλιμακωθεί βήμα – βήμα και μέρα την ημέρα το τελευταίο διάστημα. Η Ανατολική Μεσόγειος και η ένταση που έχει προκληθεί από τον Ταγίπ Ερντογάν αφορά άμεσα και την Ιταλία.

Αυτή την συζήτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα την επαναλάβει και την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι Ελλάδα και Ιταλία έχουν μεταξύ τους συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών, μια συμφωνία υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και διεθνούς νομιμότητας και συνεργασίας παράκτιων κρατών στην περιοχή.

Κοινό μέτωπο για την ενέργεια

Πλήρης ταύτιση απόψεων υπάρχει και στα θέματα της ενεργειακής κρίσης. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, στην Σύνοδο της Ρώμης με πρωτοβουλία που είχαν αναλάβει οι δυο ηγέτες, για την αποκαλούμενη «Ενεργειακή Σύνοδο του Νότου», με την συμμετοχή του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα, ο Μάριο Ντράγκι, είχε ταχθεί υπέρ της ανάγκης άμεσης παρέμβασης, προκειμένου να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ήταν δηλαδή στην ίδια γραμμή με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Είχε μάλιστα υπογραμμίσει ότι η Ε.Ε. οφείλει να επιδείξει την ενότητα και την αποφασιστικότητα που έδειξε κατά την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, σε ό,τι αφορά την προστασία των οικονομιών από τις συνέπειες του πολέμου με αιχμή τις τιμές της ενέργειας. Είχε τονίσει ακόμα, όπως και ο κ.Μητσοτάκης, την ανάγκη να αποσυνδεθούν οι τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Πλούσιο» το μενού

Το μενού των δυο ηγετών εκτός από εκλεκτά εδέσματα θα έχει και σχέδια για το μέλλον όπως η μεγαλύτερη ανάπτυξη της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς με έμφαση στον τομέα της ενέργειας.

Στο δείπνο θα συζητηθεί και το θέμα της Λιβύης, άλλωστε οι δυο ηγέτες είχαν συναντηθεί στη Λιβύη τον Απρίλιο του 2021 υπογραμμίζοντας την ανάγκη ομαλοποίησης της κατάστασης στη γειτονική χώρα.

Τέλος, στο τραπέζι θα πέσει το μείζον θέμα της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων με αιχμή τις δαπάνες που απαιτούνται για την ανάκαμψη από την πανδημία αλλά και την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Και τα δυο αυτά θέματα είχαν συζητηθεί εκτενώς στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν φιλοξενήσαμε το Med9 με τις θέσεις Ντράγκι και Μητσοτάκη να ταυτίζονται απόλυτα.