Τούρκος αναλυτής: Ένα «θερμό» επεισόδιο με την Ελλάδα θα εξελισσόταν σε ολοκληρωτικό πόλεμο

Τούρκος αναλυτής: Ένα «θερμό» επεισόδιο με την Ελλάδα θα εξελισσόταν σε ολοκληρωτικό πόλεμο

Τι συνέβη στην κρίση των Ιμίων το 1996

Ένα τυχόν θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα θα εξελισσόταν σε «ολοκληρωτικό πόλεμο» ανάμεσα στις δύο χώρες, εκτίμησε ο Τούρκος αναλυτής και απόστρατος αντιπτέραρχος Ερντογάν Καρακούς, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι της Τουρκίας, σημειώνοντας την αεροπορική υπεροχή που θα πρέπει να έχει ο τουρκικός στρατός προκειμένου να μην υποστεί σοβαρές απώλειες.

«Χωρίς διασφάλιση της αεροπορικής υπεροχής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στρατιωτική επιχείρηση Ακόμη και αν γίνει θα έχει πολύ μεγάλες απώλειες. Αυτές τις απώλειες πρέπει πάντοτε να τις υπολογίζουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέμε πώς πρέπει να έχουμε αεροπορική υπεροχή Για να μη γίνουμε μάρτυρες οι άνθρωποι μας στο έδαφος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καρακούς αναφέρθηκε και στην κρίση των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996, υποστηρίζοντας πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ήταν έτοιμες για ολοκληρωτικό πόλεμο με την Ελλάδα. «Ήμουν μέσα στα γεγονότα. Ήμουν επικεφαλής του σχεδίου δράσης στα Ίμια (σ.σ. «Καρντάκ» κατά τους Τούρκους). Καταρχάς οι αεροπορικές δυνάμεις εντός 12 ωρών πέρασαν σε κατάσταση πολέμου. Ακολούθως το Ναυτικό σε δύο μέρες. Σε επτά μέρες πέρασε σε κατάσταση πολέμου ο στρατός ξηράς. Και μετά εμείς βγάλαμε μία μονάδα στη βραχονησίδα Ίμια, έτσι ώστε αν καθοιονδήποτε τρόπο επενέβαιναν κατά των ναυτικών μας, ήταν ολοκληρωμένες οι ετοιμασίες μας για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Και για αυτό το λόγο αν καθοιονδήποτε τρόπο δεχόταν πυρά η μονάδα μας εκεί, 12 αεροσκάφη περίμεναν ήδη στον αέρα» υπογράμμισε σύμφωνα με τη μετάφραση που έγινε από την ιστοσελίδα tourkikanea.gr.

Ο απόστρατος αντιπτέραρχος πρόσθεσε ότι και το 1994 υπήρξε ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» με την Ελλάδα, που κατά τον ίδιο θα οδηγούσε σε «ολοκληρωτικό πόλεμο» με τη χώρα μας. «Το 1994 υπήρχε το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια. Τότε η Αθήνα είχε κάνει ένα συνέδριο το Νοέμβριο σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας. Όταν λοιπόν είχε δηλώσει η Ελλάδα ότι θα επεκτείνει στα 12 μίλια τα χωρικά της ύδατα, τότε οι αεροπορικές μας δυνάμεις όπως και όλες μας οι δυνάμεις ήταν σε κατάσταση πολέμου. Αφού καταστούν οι δυνάμεις σε μία κατάσταση πολέμου, δεν συμβαίνει κανένα περιστατικό μεμονωμένης σύρραξης, αλλά γίνεται ολοκληρωτικός πόλεμος. Γίνεται ολοκληρωτικός πόλεμος. Και αυτό είναι κάτι που οφείλει να το ξέρει το έθνος μας. Αν υπάρξει οποιαδήποτε μάχη με την Ελλάδα αυτό θα είναι ολοκληρωτικός πόλεμος» επεσήμανε.

1
σχόλιο
  1. avatar ΄Ενας αφελής

    Το ότι η τουρκία έχει αντικαταστήσει το διεθνές δίκαιο με την δύναμη των όπλων αυτό είναι γνωστό, διαχρονικά αυτή είναι η πολιτική της τουρκίας. Είναι βέβαιο ότι και ο διεθνής παράγων το γνωρίζει αυτό, τι κάνει όμως γι' αυτό;

Παρακαλούμε περιμένετε ...