Στο χειρότερο σημείο τους οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας: Δεν αιφνιδιάστηκε η Αθήνα από την προβοκάτσια

Στο χειρότερο σημείο τους οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας: Δεν αιφνιδιάστηκε η Αθήνα από την προβοκάτσια

Fake news για τον Έβρο από τα τουρκικά ΜΜΕ

Η κλιμάκωση της έντασης είναι συνεχής, με την επιθετική ρητορική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας να μην κοπάζει. Στο «χορό» μάλιστα της προπαγάνδας μπήκε και μερίδα τουρκικών ΜΜΕ, διακινώντας ψευδείς ειδήσεις προκειμένου να πλήξουν της εικόνα της χώρας μας.

Για το λόγο αυτό σε διαρκή επιφυλακή βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη που είναι επιφορτισμένα με την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών της. Με τις σχέσεις των δυο χωρών, με απόλυτη υπαιτιότητα της Τουρκίας, να είναι σε ένα από τα χειρότερα σημεία τους, οι επιτελείς στην Αθήνα γνωρίζουν ότι πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και να προλαβαίνουν γεγονότα και καταστάσεις που μπορεί να λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά για τη χώρα και μάλιστα σε μία δύσκολη περίοδο και με τις προσδοκίες για τον τουρισμό φέτος να βρίσκονται ψηλά.

Τα fake news των Τούρκων

Η «είδηση» – καρμπόν που διακινούσαν χθες το απόγευμα τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφερε πως σημειώθηκε «σοβαρό» επεισόδιο στον Έβρο στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας κοντά στην Αδριανούπολη, ότι οι ελληνικές άνοιξαν πυρ εναντίον παράνομων μεταναστών από το Αφγανιστάν και μάλιστα ισχυρίζονταν ότι από τα ελληνικά πυρά πέθανε και ένας εξ αυτών.

Η Αθήνα δεν έπεσε στην παγίδα της παραπληροφόρησης από την Τουρκία. Αντέδρασε ακαριαία στην ξεκάθαρη απόπειρα της Τουρκίας να στήσει μια προβοκάτσια στην οποία μάλιστα αν δινόταν συνέχεια οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες.

«Μυθεύματα – Ανυπόστατες αναφορές»

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έκαναν από την πρώτη στιγμή λόγο για μυθεύματα, για καταστάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος μίλησε για fake news από μια χώρα όπως είπε, με βεβαρημένο παρελθόν στην εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «το περιγραφόμενο ή παρόμοιο περιστατικό, ουδέποτε έχει συμβεί και ως εκ τούτου σχετικές αναφορές είναι ανυπόστατες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» πρόσθεσε δε ότι «το σύνολο των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία των συνόρων της χώρας γίνεται πάντοτε βάσει της εθνικής, ενωσιακής και διεθνούς νομοθεσίας καθώς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν με αφορμή αυτό το περιστατικό ότι δεν θα είναι το πρώτο αλλά δυστυχώς ούτε και το τελευταίο. Πρόσθεταν μάλιστα ότι ακριβώς επειδή η Άγκυρα θα επιδιώξει να προκαλέσει κάποιο συμβάν, πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί απέναντι σε όσα μεταδίδονται από την άλλη πλευρά.

Κοινό μέτωπο με Λευκωσία

Στο τέλος της εβδομάδας και συγκεκριμένα την Παρασκευή 17 Ιουνίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Λευκωσία. Η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη εκτός από την χάραξη κοινής γραμμής ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Ιουνίου έχει και συμβολικό χαρακτήρα. Σκοπός της είναι να καταδείξει στην Τουρκία ότι Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν ενωμένες και αποτελούν δυο χώρες που μόνο τους μέλημα είναι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή, ότι ακολουθούν το διεθνές δίκαιο και δεν έχουν παρεκκλίνει βήμα από τις κοινές τους θέσεις για την επίλυση του Κυπριακού.