Τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη με Νίκο Αναστασιάδη την Παρασκευή στην Κύπρο

Τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη με Νίκο Αναστασιάδη την Παρασκευή στην Κύπρο

Ο Κύπριος ηγέτης θα υποδεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη πρόκειται να έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Η συνάντηση έχει οριστεί για την Παρασκευή, 17 Ιουνίου, στις 11:00 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του ΠτΔ Ν. Αναστασιάδη, A. Ιωσήφ, στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας θα βρεθεί η τουρκική προκλητικότητα, όπως εξελίσσεται, κυρίως αυτή την περίοδο, στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, αλλά και γενικότερα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο έναντι της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, όπως επίσης οι αναθεωρητικές θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Αναμένεται, επίσης, να συζητηθούν τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κος Ιωσήφ σημειώνει ότι στην ατζέντα περιλαμβάνονται ακόμα το Μεταναστευτικό, ενεργειακά ζητήματα, καθώς και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος που πάντοτε καθοδηγούσαν τις κοινές πολιτικές που ακολουθούν Κύπρος και Ελλάδα και που έχουν καθιερώσει τις δύο χώρες ως πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Στις 7μμ της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα παραστεί και θα μιλήσει στο συνέδριο του ΔΗΣΥ. Θα προηγηθεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς.

Κατά τη διάρκεια των διμερών διαβουλεύσεων που θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο Αμπάς, την Τρίτη 14 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τονίσει ότι η Κύπρος θα παραμείνει σταθερός υποστηρικτής της λύσης του παλαιστινιακού ζητήματος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα τονίσει, μεταξύ άλλων, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να εργαστεί για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στην ατζέντα της συνάντησης των Προέδρων Αναστασιάδη και Αμπάς θα βρίσκεται ασφαλώς και το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τερματισμό της τουρκικής κατοχής, για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό η οποία θα ανταποκρίνεται στο διεθνές δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης.