Τσαβούσογλου: «Αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις προκλήσεις, θα ανοίξει η συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών»

Τσαβούσογλου: «Αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις προκλήσεις, θα ανοίξει η συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών»

«Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας» - Επιμένει στην παράλογη απαίτηση για αποστρατικοποίηση των νησιών

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας ότι «εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις προκλήσεις, θα ανοίξει η συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών».

Μεταξύ άλλων ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνεχίζοντας τον παραλογισμό της Άγκυρας σχετικά με το τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και τι όχι, αλλά και τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων για τα νησιά, είπε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους: «Δεν προκαλεί έκπληξη η στάση της Ελλάδας μετά τη συνάντηση του Προέδρου μας με τον Μητσοτάκη. Υπάρχουν θέματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα εδώ και χρόνια. Η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς των νησιών, που τους δόθηκε με τον όρο να είναι αποστρατικοποιημένα. Το μεταφέραμε στον ΟΗΕ, αυτό που γράψαμε στο νομικό κείμενο, εξηγεί την κατάσταση και η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί».

Ο Τσαβούσογλου συνέχισε το παραλήρημά του, λέγοντας ότι «οι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν κόμπλεξ, αυτή είναι στην πραγματικότητα η εξήγηση για το σύμπλεγμα κατωτερότητας. Κάθε μέρα κάνουν δηλώσεις για την Τουρκία. Όταν ήρθε η Ελλάδα σε εμάς, ήρθε με μια πρόταση 25 σημείων και στο πλαίσιο αυτό σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις. Δεν μπορούμε να πούμε στους επιχειρηματίες, ότι οι σχέσεις μας είναι κακές και θα πρέπει να κάνετε κι εσείς τις σχέσεις σας χειρότερες. Γι' αυτό η εξήγηση του Δένδια ήταν παράλογη. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα είναι θλιβερή. Ακόμη και στην πιο άδικη κατάσταση, είναι πολύ επιτυχημένοι, στο να εξηγούν πόσο δίκιο έχουν και να κλαίνε. Φυσικά, κάθε χώρα πρέπει να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα, αλλά δεν είναι σωστό, να γελάνε στα μούτρα μας και να κάνουν δηλώσεις γεμάτες μίσος και μνησικακία πίσω από την πλάτη μας».

«Ας απαντήσει η Ελλάδα στις επιστολές που γράψαμε και αν δεν τελειώσει αυτή η παραβίαση, θα συζητηθεί η κυριαρχία των Νησιών» κατέληξε.