Ο Μητσοτάκης πάει σε Κω, Ψέριμο και Αστυπάλαια στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων

Ο Μητσοτάκης πάει σε Κω, Ψέριμο και Αστυπάλαια στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων

Και τα τρία νησιά είναι στον «χάρτη» που παρουσίασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Στο Νησί του Ιπποκράτη την Κω, αλλά και τις ακριτικές Ψέριμο και Αστυπάλαια θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επίσκεψή του στα νησιά αυτά του Ανατολικού Αιγαίου παρότι στόχο έχει την ανάδειξη της πράσινης ανάπτυξης, συμπίπτει χρονικά με το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας και έχει ιδιαίτερο συμβολισμό την ώρα μάλιστα που η Άγκυρα αμφισβητεί ανοικτά την κυριαρχία πολλών νησιών μας.

Και τα τρία αυτά νησιά είναι στον απαράδεκτο χάρτη που παρουσίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η Κως όπου θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο του νησιού Θεοδόση Νικηταρά αλλά και με τους τουριστικούς φορείς της περιοχής. Ειδικά στο θέμα του τουρισμού, το φετινό καλοκαίρι όπως δείχνουν τα στοιχεία αναμένεται να είναι καλύτερο ακόμα και από αυτό του 2019 και αυτό φάνηκε ήδη από την κίνηση το Πάσχα.

Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια θα μεταβεί στην Ψέριμο, ένα νησί το οποίο «επισκέπτονται» συχνά – πυκνά τα τουρκικά μαχητικά κάνοντας υπερπτήσεις και παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η Αστυπάλαια θα είναι ο τρίτος σταθμός της περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρώτο ενεργειακά πράσινο νησί της Μεσογείου όπου θα ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης του έργου (ηλεκτροκίνησης και πράσινης ενέργειας) «Αστυπάλαια Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί» το οποίο εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό ακριβώς έναν χρόνο πριν.

Το πανέμορφο αυτό νησί έχει επιλεγεί μέσα από κοινές δράσεις του ιδιωτικού τομέα και της πολιτείας ώστε να μεταμορφωθεί σε νησί πρότυπο για την κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα.

Το σύστημα μεταφορών στο νησί αντικαθίσταται από τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται κυρίως από τοπικές πηγές πράσινης ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική. Επιπλέον νέες υπηρεσίες μετακίνησης όπως ο διαμοιρασμός και η κοινή χρήση οχημάτων θα βοηθήσουν στη μείωση και τη βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην «πεταλούδα του Αιγαίου» θα κρύβει και κάποιες εκπλήξεις πάντα γύρω από την πράσινη ανάπτυξη.