Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Οποιαδήποτε υπόνοια απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρείται με αυστηρό τρόπο

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Οποιαδήποτε υπόνοια απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρείται με αυστηρό τρόπο

«Δεν θα ανεχτούμε μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, δηλαδή φαντασιώσεις χαμένων αυτοκρατοριών», είπε ο πρωθυπουργός

«Δεν θα ανεχτούμε μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, δηλαδή φαντασιώσεις χαμένων αυτοκρατοριών και μια προβολή ισχύος που δεν ευθυγραμμίζεται με την διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του ΕΛΚ που πραγματοποιείται στο Ρότερνταμ και έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία.

«Το τελευταίο στοιχείο που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ίσως κάποιοι στη Ρωσία να είναι χαρούμενοι αν αυτό συμβεί., αλλά θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε και ταυτόχρονα θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα θέσουμε εν αμφιβόλω τα κυριαρχικά δικαιώματα. Γι' αυτό και πριν την Ουκρανική κρίση εμείς θέλαμε να ενδυναμώσουμε τις ένοπλες δυνάμεις για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια αποτρεπτική ισχύ. Είμαστε μια δύναμη ειρήνης είμαστε μια αμυντική δύναμη αλλά θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οποιαδήποτε υπόνοια απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρείται με αυστηρό τρόπο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Σοκαριστήκαμε ανακαλύπτοντας τι σημαίνει να έχουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη, κάτι που έμοιαζε αδιανόητο και μάλιστα οι ιδρυτές αυτού του κόμματος καθώς και οι ιδρυτές της ΕΕ αγωνίστηκαν τόσο σκληρά ώστε να διασφαλίσουν και επιπλέον πολλοί πίστευαν πως ήταν περιχαρακωμένο και ότι η ακεραιότητα της Ευρώπης δεν θα παραβιαζόταν ποτέ από την ισχύ των όπλων», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συμμετοχή του στη συζήτηση με θέμα «United in Solidarity: Defending Western Democracy», στο πλαίσιο του 27ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Αυτός είναι ένας νέος κόσμος που αντιμετωπίζουμε και πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα είναι σχετικά κοντά στο ρωσικό λαό εξαιτίας της γεωγραφίας μας και της παράδοσης της ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Για μένα όμως από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές ότι έπρεπε να κάνουμε τη σωστή επιλογή κι αυτή ήταν να στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο την Ουκρανία.

Στείλαμε στρατιωτικό υλικό και εξηγήσαμε την απόφασή μας κάτι που κάναμε όχι μόνο γιατί ήταν θέμα αρχής να στηρίξουμε μια χώρα που δεχόταν επίθεση αλλά και για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς οποιονδήποτε μπορεί να ξανασκεφτεί πως τα σύνορα μπορεί να επαναχαράσσονται μέσω της βίας ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια συντριπτική απάντηση.

Η δύναμή μας εδώ είναι η ενότητά μας κι έτσι πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες μας γιατί το κάνουμε αυτό επειδή αν δεν το κάνουμε, δηλαδή αν δεν υποστηρίξουμε την Ουκρανία, όλες οι αξίες για την υπεράσπιση των οποίων αγωνιστήκαμε στη διάρκεια της πολιτικής μας καριέρας θα δεχθούν ουσιαστική απειλή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Απαιτείται δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις υψηλές τιμές της ενέργειας»

Αναφορικά με την κρίση στην ενέργεια και τις εναλλακτικές πηγές, ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Συνέδριο του ΕΛΚ, τόνισε ότι αντιμετωπίζουμε ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα και μια μεσοπρόθεσμη έως και μακροπρόθεσμη πρόκληση.

Μίλησε για την ανάγκη ως Ευρώπη να προχωρήσουμε στην απολιγνιτοποίηση των οικονομιών μας και επεσήμανε ότι ακόμη και πριν την ουκρανική κρίση ένα μεγάλο μέρος του πακέτου της ΕΕ κατευθυνόταν σε επενδύσεις προκειμένου οι οικονομίες μας να γίνουν πιο ‘πράσινες' και βεβαίως να αποκτήσει η ήπειρός μας ενεργειακή αυτονομία. Επεσήμανε ότι αυτό έγινε σαφές ότι είναι μια άμεση ανάγκη με την ουκρανική κρίση.

Στην Ελλάδα έχουμε την ευλογία να έχουμε ήλιο και ανέμους και ξέρουμε ότι η πιο φθηνή ενέργεια που μπορούμε να παράγουμε στην Ευρώπη θα προέρχεται από τον ήλιο και τον άνεμο, είπε.

Τόνισε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ δίνουν μάχη με τις τιμές της ενέργειας και είπε πως είναι αλήθεια ότι πληρώνουμε πιο ακριβά το φυσικό αέριο στην Ευρώπη από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου κι αυτή είναι μια στρέβλωση που χρειάζεται παρέμβαση.

Υπογράμμισε την ανάγκη να δούμε τον τρόπο σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε θύματα μίας στρέβλωσης. Οπότε πρέπει να δράσουμε και να δράσουμε γρήγορα όχι μόνο μέσω εθνικών σχεδίων αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Χρειαζόμαστε επείγουσες παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουμε το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα των υψηλών τιμών ενέργειας. Αυτό είναι ένα επείγον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο πρωθυπουργός.