Μητσοτάκης: Οι τουρκικοί λεονταρισμοί δεν θα γίνουν ανεκτοί

Μητσοτάκης: Οι τουρκικοί λεονταρισμοί δεν θα γίνουν ανεκτοί

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου η τουρκική προκλητικότητα

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους εταίρους μας για την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας. Τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί, δεν μπορεί να γίνουν δεκτές, ούτε από Ελλάδα ούτε από την ΕΕ» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε, ότι ζήτησε «το ζήτημα αυτό, εφόσον επιμείνει η Τουρκία, να συζητηθεί στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, με αναφορά στα συμπεράσματα και καταδίκη της περιττής και αχρείαστης τουρκικής προκλητικότητας, είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η περιοχή μας».

Για την έκβαση της συνόδου είπε ότι είναι μια επιτυχία ότι καταφέραμε να συμφωνήσουμε για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το συζητούσαμε εδώ και εβδομάδες, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι βρήκαμε κοινό τόπο λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες κρατών-μελών. «Το 90% του ρωσικού πετρελαίου που πήγαινε στην Ευρώπη θα σταματήσει να τροφοδοτεί την ΕΕ, έτσι θα αποστερήσουμε σημαντικούς πόρους από Ρωσία» είπε.

Συμπλήρωσε ότι παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για την διαφοροποίηση πηγών και οδών ενεργειακής τροφοδοσίας. και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ενεργειακός κόμβος και στην βαλκανική και στην ανατολική Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε το θέμα της αξιοποίησης αδιάθετων πόρων για την ενεργειακή μετάβαση. «Η Ελλάδα θα διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί, όταν οριστικοποιηθεί η διαδικασία κατανομής τους. Έχουμε έργα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από αυτά τα κονδύλια» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι «συζητήθηκε και το πρόβλημα των υψηλών τιμών φυσικού αερίου και την διασύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Καταδείξαμε ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα στον καθορισμό των τιμών. Δόθηκε εντολή στην Κομισιόν για αποσύνδεση τιμών. Θα μπορεί να είναι και ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού αερίου, κάτι που εισηγείται και η Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από τον επόμενο μήνα τίθεται σε εφαρμογή το δικό μας πρόγραμμα».

Παρακαλούμε περιμένετε ...