Πλεύρης: Δεν τίθεται θέμα γενικού εμβολιασμού για την ευλογιά των πιθήκων

Πλεύρης: Δεν τίθεται θέμα γενικού εμβολιασμού για την ευλογιά των πιθήκων

«Τα εμβόλια προορίζονται μόνο για άτομα τα οποία έχουν εκτεθεί»

Δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού για την Ευλογιά των Πιθήκων λόγω και της σχετικά χαμηλής μεταδοτικότητας ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 προσθέτοντας ότι αν χρειαστεί και η χώρα μας θα παραγγείλει μία παρτίδα εμβολίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα εμβόλια προορίζονται μόνο για άτομα τα οποία έχουν εκτεθεί, έχουν υπάρξει δηλαδή στενές επαφές με άτομο το οποίο έχει εκδηλώσει αυτά τα συμπτώματα. Άρα αφορά πολύ περιορισμένο πληθυσμό και δεν μπαίνει θέμα υποχρεωτικότητας.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι μεταδοτικότητα μέχρι στιγμής με τα δεδομένα που έχουμε είναι σχετικά χαμηλή, γιατί κατά βάση θέλει σωματική επαφή και μεταφέρεται και με τα σταγονίδια μόνο όταν πια έχει εκδηλωθεί. Δηλαδή κατά βάση όταν ο άλλος βλέπει ότι έχει τρομακτικά συμπτώματα.

Χθες που ήμασταν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και είχαμε και συζήτηση γι΄ αυτά τα θέματα δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού.

Η δυνατότητα που δίνεται είναι ότι αν εκτεθείς τότε μπορείς να εμβολιαστείς για να το αποτρέψεις. Οπότε μιλάμε για πολύ περιορισμένους εμβολιασμούς, είναι δηλαδή ένας εμβολιασμός που είναι πολύ κοντά και στην αντιμετώπιση προληπτικά, εάν τυχόν εκτεθείς. Δεν μας έχει δώσει μέχρι στιγμής δείγματα σοβαρής μετάδοσης, δηλαδή ακόμα και στις στενές επαφές θα υπάρξει μία μελέτη που θα γίνει τώρα που δείχνει ότι ένας στους πενήντα κόλλησε από πολύ στενή επαφή. Προσέξτε, τόνισε ο κ. Πλεύρης , από πολύ στενή επαφή.