Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα - Για συμφωνία χωρίς ανταλλάγματα μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι με αυτή αναβαθμίζεται και ενδυναμώνεται ακόμη περισσότερο ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας.

Για συμφωνία χωρίς ανταλλάγματα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικίνδυνη μετατόπιση και πως δεν προβλέπεται συγκριμένη διάρκεια αλλά είναι «επ’ αόριστον».

«Δεν μετεωριζόμαστε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Το λέμε καθαρά είμαστε με την συμμαχία της Δύσης, προερχόμαστε από τον Διαφωτισμό και πορευόμαστε με την Δημοκρατία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Φοβάμαι ότι αυτό το οποίο κάνετε σήμερα κύριε Μητσοτάκη δεν θα το έκανε κανένας πολιτικός και από τη μεταπολίτευση και μετά αλλά δεν θα το έκανε και καμιά σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Θα το έκανε μια χώρα δορυφόρος γιατί αυτό λέγεται δορυφοριοποίηση της χώρας» ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Και δεν μπορώ να ακούω ανοησίες από το κόμμα που είχε υπουργό τον κύριο Καμμένο που είχε πει να συνδεθούμε με το δολάριο και να κάνουμε την Κάρπαθο αμερικανική βάση και το αεροδρόμιο της Καρπάθου εναλλακτικό του Κανάβεραλ. Αυτόν είχατε υπουργό άμυνας και έρχεστε εδώ να κούνησε το δάχτυλο» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία αναφερόμενος και σε κάποιες δηλώσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ για τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. «Και επειδή επικαλεστήκατε τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ θα διαβάσω τι έλεγε ο κ. Πάιατ για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά στην ελληνοαμερικανική συμφωνία. Είπε επί λέξη πως “μένει έκπληκτος γιατί αυτή η σχέση ξεκίνησε επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ, τα 4 μέρη που επεξεργαζόμαστε είχαν εντοπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, το Στεφανοβίκειο και η Αλεξανδρούπολη επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποδειχθεί. Κατανοούν τη σημασία της σχέσης Ελλάδος ΗΠΑ και μοιράζονται αυτήν την δέσμευση”. Τον συναντήσατε τον κ. Πάιατ τον περασμένο Φεβρουάριο χωρίς να ανακοινώσετε τι του είπατε;».

«Έλα μωρέ να πω μια δύο κουβέντες για το εσωτερικό και εγώ στηρίζω τη συμφωνία. Και αυτά τα είπε ο κ. Πάιατ. Τα αμφισβητείτε κ. Τσίπρα. Τα αμφισβητείτε κ. Κατρούγκαλε. Μας κοροϊδεύετε ψιλό γαζί και δικαιολογείτε τη στάση σας σα να είναι αντιπολιτευτική υποχρέωση» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το να μου κουνάτε εσείς το δάχτυλο για διπλή στάση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πάει πολύ, που συμμετείχατε στα συλλαλητήρια για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας και όταν γίνατε πρωθυπουργός τα ξεχάσατε όλα και την τιμάτε και την τηρείτε και όλα τα κάνετε. Μόνο φοβάστε να φέρετε προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας μην τα καταψηφίσει η μισή σας ΚΟ», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Δεν είναι ζήτημα συγκυρίας το ότι έχουμε αυτή τη στάση, δεν έχουμε ανάγκη να το παίζουμε ούτε φιλοαμερικανοί ούτε αντιαμερικανοί. Εμείς στηρίζουμε και προστατεύουμε τα ελληνικά συμφέροντα, δεν εξυπηρετούμε τα αμερικανικά συμφέροντα με αντάλλαγμα θολές υποσχέσεις» είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...