Βουλή: Ο Μητσοτάκης θα ζητήσει ξεκάθαρες απαντήσεις για τα εθνικά θέματα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Βουλή: Ο Μητσοτάκης θα ζητήσει ξεκάθαρες απαντήσεις για τα εθνικά θέματα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο επίκεντρο η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

Οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να τοποθετηθούν για το δεύτερο πρωτόκολλο τροποποίησης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία θα κυρωθεί από τη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αποσαφηνίσουν χωρίς περιστροφές αν συμφωνούν με τις διεθνείς συμμαχίες που οικοδομεί η κυβέρνηση σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και η χώρα μας καλείται να ενδυναμώσει τη θέση της στο διεθνές στερέωμα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τις πρωτοβουλίες που έλαβε τα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του προκειμένου η χώρα μας να ενισχυθεί γεωπολιτικά και αμυντικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία με την λογική να βρεθούν όλοι προ των ευθυνών τους σε ένα θέμα εθνικής σημασίας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει ότι με την κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ ενισχύεται και διευρύνεται η γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας και ο σταθεροποιητικός ρόλος της στο κρίσιμο σταυροδρόμι Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο. Θα επαναλάβει ότι η χώρα μας τάσσεται ενάντια σε κάθε πολιτική αναθεωρητισμού, εξηγώντας ότι η στενότερη συνεργασία με την αμερικανική πλευρά σε περιοχές ιδιαίτερης ευαισθησίας για την Ελλάδα, τις θωρακίζει για την καλύτερη αντιμετώπιση νέων προκλήσεων ασφαλείας.

Κόντρα για υπερκέρδη και ΑΠΘ

Η συζήτηση αναμένεται να βγει και εκτός πλαισίου, καθώς τα επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αλλά και η δημοσιοποίηση του πορίσματος της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειαςέχουν προκαλέσει ντόμινο πολιτικών αντιπαραθέσεων με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδίδονται σε πινγκ πονγκ ανακοινώσεων. Ο πρωθυπουργός πάντως θα επαναλάβει ότι η κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της για επιστροφή στον κρατικό προϋπολογισμό των υπερ- εσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να στηριχθεί η κοινωνία αλλά και η εθνική προσπάθεια για μείωση των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών. Θα επαναλάβει δε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση απαντά στην τοξικότητα και τη χυδαιότητα με στοιχεία, νούμερα και έργα.

Τέλος, με αφορμή τους βανδαλισμούς και την ένταση που επικράτησε στο ΑΠΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση δεν θα συμβιβαστεί με τη βία στα πανεπιστήμια, ούτε πολιτικά, ούτε στην πράξη, επαναλαμβάνοντας ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία θα λειτουργήσει κανονικά.

Μάλιστα, αν προκληθεί από τον Αλέξη Τσίπρα δεν αποκλείεται να του καταλογίσει ότι το κόμμα του ταυτίζεται με τους τραμπούκους την ώρα που η κυβέρνηση υπερασπίζεται τη νομιμότητα αλλά και την διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...