Νίκος Ανδρουλάκης: Η ημέρα της Ευρώπης σήμερα αποκτά ένα ακόμη πιο ισχυρό συμβολισμό

Νίκος Ανδρουλάκης: Η ημέρα της Ευρώπης σήμερα αποκτά ένα ακόμη πιο ισχυρό συμβολισμό

«Η ΕΕ οφείλει να αποδείξει ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα μεγάλο ταμείο ή ακόμα ακόμα από ένα κοινό νόμισμα»

«Σήμερα δυστυχώς, που ο πόλεμος επέστρεψε στην καρδιά της Ευρώπης και η ενεργειακή κρίση απειλεί την κοινωνική συνοχή των ευρωπαϊκών λαών, η ημέρα της Ευρώπης αποκτά ένα ακόμη πιο ισχυρό συμβολισμό», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε δήλώσή του για τη σημερινή επέτειο της Ημέρας της Ευρώπης. Σημείωσε δε ότι «η Διακήρυξη του Robert Schuman στις 9 Μαΐου 1950, με νωπές ακόμα τις μνήμες του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν η απαρχή για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ενός πρωτοποριακού εγχειρήματος που στόχο έχει τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, την οικονομική ευημερία και την κοινωνική πρόοδο».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «είναι τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αποδείξει με κοινά εργαλεία αλληλεγγύης μεταξύ των λαών ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα μεγάλο ταμείο ή ακόμα ακόμα από ένα κοινό νόμισμα.

Ότι παραμένει πάνω από όλα μία κοινότητα αξιών, που υπερασπίζεται τον σεβασμό στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, την προώθηση της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής, την προστασία του περιβάλλοντος και των πιο ευάλωτων πολιτών».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε ακόμη ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι είναι μια Ένωση «που θα έχει τα μέσα και την πολιτική βούληση να απαντά πειστικά στις προκλήσεις της εποχής μας, να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά αυταρχικούς και αναθεωρητικούς ηγέτες στην περιφέρειά της και να δημιουργεί κοινά εργαλεία άμυνας όπως ο Ευρωστρατός, ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι, από την Φινλανδία και την Εσθονία, μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο να νιώθουν το ίδιο ασφαλείς».