Μιχαηλίδου: Προσπαθούμε στοχευμένα να βοηθήσουμε τους ευάλωτους συνανθρώπους μας

Μιχαηλίδου: Προσπαθούμε στοχευμένα να βοηθήσουμε τους ευάλωτους συνανθρώπους μας

Τι είπε για τα επιδόματα

«Προσπαθούμε στοχευμένα να βοηθήσουμε τους ευάλωτους συνανθρώπους μας, όπως κάναμε και με την επιταγή ακρίβειας το Πάσχα», τόνισε στην ΕΡΤ3 η υφυπουργός εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, με την αφορμή της αύξησης του κατώτατου μισθού που διαμορφώνεται στα 713 ευρώ και τέθηκε από χθες σε ισχύ.

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, η υφυπουργός είπε ότι γίνεται μία άσκηση εργασίας σε συνεργασία και με το ΥΠΟΙΚ, ώστε να ερευνηθεί, εάν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να γίνει μία αντίστοιχη προσαρμογή, με στόχο την στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Στην υφυπουργό τέθηκε ακόμη το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γονείς των παιδιών με βαριές αναπηρίες. Όπως τόνισε η Υφυπουργός, προς αυτή την κατεύθυνση σημαντική είναι η θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού για ΑμεΑ, του ανθρώπου δηλαδή που φροντίζει τις καθημερινές δραστηριότητες των ατόμων με αναπηρία, τα χέρια, τα πόδια, το στόμα και τα μάτια τους, ώστε να μπορούν να ζουν ανεξάρτητα.

Τον δικαιούνται όλα τα ΑμεΑ, ηλικίας 16-65 ετών, με κάθε μορφής αναπηρία, νοητική ή σωματική, χωρίς να αποκλείεται κανείς, αρκεί να υπάρχει πιστοποιημένη αναπηρία σε ποσοστό 67%. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για την ώρα, λειτουργεί πιλοτικά με 2.000 άτομα για δύο χρόνια( όταν στη Γερμανία λειτουργεί με 3.000 άτομα), ενώ το 2024 θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις δομές για τα άτομα με αναπηρίες ή αυτισμό, η κα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο λειτουργίας τους βάσει ΚΥΑ, ώστε να γίνεται δυνατή η πλήρης ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.