Στο Μαξίμου η Φινλανδή πρωθυπουργός – Τι θα συζητήσει με τον Μητσοτάκη

Στο Μαξίμου η Φινλανδή πρωθυπουργός – Τι θα συζητήσει με τον Μητσοτάκη

Η Φινλανδία θα υποβάλλει επίσημο αίτημα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μάριν έρχεται σήμερα στην Αθήνα. Η 36χρονη ηγέτης της Φινλανδίας, η γυναίκα που έγινε η νεότερη σε ηλικία πρωθυπουργός στον κόσμο θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ώρα που είναι σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η χώρα της ετοιμάζεται να υποβάλλει επίσημο αίτημα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Αυτό θα είναι και το κυρίαρχο θέμα συζήτησης ανάμεσα στην ίδια και τον Έλληνα πρωθυπουργό στην συνάντησή τους που θα ξεκινήσει στις 13:00.

Είναι τόσο κομβική η στιγμή της επίσκεψης της νεαρής πολιτικού στην Ελλάδα για την ιστορία και το μέλλον της Ευρώπης καθώς μια χώρα βετεράνος στους κόλπους της συμμαχίας, η Ελλάδα θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με μια χώρα που θέλει πιο πολύ από ποτέ, την Φινλανδία, να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Επίσης Ελλάδα και Φινλανδία έχουν ένα μεγάλο κοινό: από έναν μοχθηρό γείτονα. Την Τουρκία εμείς, τη Ρωσία εκείνοι.

Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα 800 χιλιομέτρων με την Ρωσία. Η χώρα που έχει βασική ιδεολογία την ουδετερότητα, πρέπει να πάρει αποφάσεις όπως έκανε πριν 80 χρόνια και να αποδείξει ότι παραμένει ο «γενναίος στρατιώτης» που πολέμησε και νίκησε τους Σοβιετικούς του Στάλιν όταν προσπάθησαν να την καταλάβουν.

Η αξία της Φινλανδίας για το ΝΑΤΟ είναι μεγάλη. Το Ελσίνκι θεωρείται ο φύλακας – άγγελος των συνόρων της Ευρώπης με την Ρωσία. Οι Φινλανδοί φλερτάρουν εδώ και δεκαετίες με την ιδέα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και θεωρούν ότι περισσότερο θα συμβάλλουν παρά θα απολαμβάνουν τα οφέλη της ασφάλειας από την Συμμαχία.

Η Σάνα Μάριν έχει πολλά ρεκόρ στο ενεργητικό της και απέδειξε ότι δεν είναι μια φωτοβολίδα στο πολιτικό στερέωμα της χώρας της.

Είναι επικεφαλής ενός κυβερνητικού συνασπισμού πέντε κομμάτων, στα οποία και οι 5 ηγέτες είναι γυναίκες. Έχει στο υπουργικό της συμβούλιο περισσότερες γυναίκες από άνδρες. Η χώρα της πρόσφατα ανακηρύχθηκε η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους του κόσμου. Άρα, προκειμένου να μην χάσει την ισορροπία που έχει καταφέρει να επιτύχει τόσο η ίδια όσο και οι προκάτοχοί της για τους πολίτες της θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, θα γίνει ακόμα και μέλος του ΝΑΤΟ αν κρίνει ότι δεν θα απειληθούν η ειρήνη και η ευημερία.

Μόλις αργά χθες το βράδυ η κυβέρνηση της Φινλανδίας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πληρώσει το φυσικό αέριο που λαμβάνει από την Ρωσία με ρούβλια. Ακόμα και αυτό, που είναι ευρωπαϊκή επιταγή δείχνει ότι το γυαλί με τους γείτονές της έχει ραγίσει για τα καλά.