Κυβέρνηση: Αυτά είναι τα σενάρια για το εθνικό σχέδιο δράσης για περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών

Κυβέρνηση: Αυτά είναι τα σενάρια για το εθνικό σχέδιο δράσης για περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών

Την Δευτέρα του Πάσχα επιστρέφει στο γραφείο του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου θα είναι συνεχείς και σε αυτές θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας. Αναμένεται δε να πραγματοποιηθεί και μία κλειστή σύσκεψη με στελέχη της Κομισιόν, προκειμένου να σφυγμομετρηθεί ποιες είναι οι προθέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετωπίσει της «έκρηξης» της ακρίβειας στην ενέργεια.

Πάντως, σε εθνικό επίπεδο τα σενάρια που επεξεργάζονται και επιχειρείται η προσομοίωση σε επίπεδο κόστους είναι τα εξής:

-Νέα μέτρα – «ασπίδα» στις τιμές ενέργειας, με πιθανή κρατική παρέμβαση στις τιμές χονδρικής και συνέχιση των επιδοτήσεων με έμφαση στα πιο αδύναμα νοικοκυριά

-Οι παραγωγοί θα εισπράττουν μια ενιαία τιμή κιλοβατώρας και θα επιδοτούνται για τη διαφορά σε σχέση με την τιμή αγοράς. Αυτό συνεπάγεται οριζόντια έκπτωση για τα νοικοκυριά

-Μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης. Κρίσιμο στο συγκεκριμένο πεδίο είναι τα οφέλη από το μέτρο εάν τελικά υιοθετηθεί να διασφαλίζεται ότι θα φτάνουν στον καταναλωτή.

-Αύξηση σειράς προνοιακών επιδομάτων, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα αναπηρίας

Το κόστος των μέτρων

Μέχρι το τέλος του 2022 εκτιμάται ότι μπορεί να απαιτηθούν περί τα 2-2,5 δισ. ευρώ με το κόστος παρέμβασης – για ένα ολόκληρο χρόνο ανεβαίνει περίπου στα 4 δις.

Η κυβέρνηση διαθέτει ένα «μαξιλάρι» 900 εκατ. ευρώ που προκύπτει από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε πριν το Πάσχα και μένει να αποδειχθεί ποιο θα είναι το τελικό συνολικό κόστος των μέτρων.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι η αναβάθμιση κατά μία μονάδα του αξιόχρεου της Ελλάδας από την Standard & Poor’s, με την ελληνική οικονομία να απέχει πλέον, ένα «σκαλοπάτι» από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, δημιουργεί σταθερές προοπτικές για το επόμενο διάστημα.