Γιατί ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε τώρα την αύξηση του κατώτατου μισθού

Γιατί ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε τώρα την αύξηση του κατώτατου μισθού

Διαβάστε τι θα ισχύσει από την 1η Μαΐου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τη Μεγάλη Εβδομάδα για να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία είναι παρούσα και πράττει τα δέοντα για να βελτιώσει τους όρους ζωής των πολιτών.

Έτσι ελήφθη και η πολιτική απόφαση για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος πλέον ανεβαίνει από τα 663 στα 713 ευρώ. Μια αύξηση, η οποία θα ισχύσει από 1η Μαΐου, επισπεύστηκε ωστόσο η ανακοίνωσή της για να ανακοπεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και να δοθεί ένας αέρας θετικής αύρας ενόψει του Πάσχα, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να υλοποιήσει μια ευρύτερη στρατηγική αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών με μείωση των φόρων αλλά και έκτακτα μέτρα στήριξης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα των ανατιμήσεων που προκαλεί αγανάκτηση για το τώρα και ανησυχία για το αύριο.

Έτσι, από την 1η Μαΐου:

  • Ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό, αν είχε συμπληρώσει το 2012 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία, θα λάβει 713 ευρώ.
  • Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια ο μισθός διαμορφώνεται στα 784,3 ευρώ.
  • Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια ο μισθός διαμορφώνεται στα 862,73 ευρώ
  • Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών, ο μισθός διαμορφώνεται στα 949 ευρώ, ενώ αν προστεθεί και το 10% του επιδόματος γάμου για τους έγγαμους, ο μισθός φτάνει τα 1.044 ευρώ.

Με το βλέμμα στις γαλλικές εκλογές

Το πρωθυπουργικό επιτελείο ιεραρχεί εκ νέου τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, αντιλαμβανόμενο ότι η ακρίβεια «καταπίνει» μεμιάς το παράλληλο πρόγραμμα για έργα υποδομής, πράσινη ανάπτυξη, ψηφιοποίηση του κράτους υπό την έννοια ότι πρόκειται για δράσεις με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που δεν απαντούν στα κοινωνικά ρήγματα που προκαλεί η νέα κρίση του πολέμου, η οποία διαδέχθηκε την πανδημία και προκαλεί ντόμινο δυσμενών επιπτώσεων και νέες ισορροπίες σε διεθνές επίπεδο.

Άλλωστε, το παράδειγμα της Γαλλίας δεν αφήνει ανεπηρέαστο το Μαξίμου, καθώς ο πολιτικός φίλος του πρωθυπουργού Εμανουέλ Μακρόν έχει μπει για τα καλά στην «πρέσα», με τις λαϊκίστικες δυνάμεις να κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους στη Γαλλία, όπου η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν διεκδικεί σοβαρά την Γαλλική Προεδρία.

Έτσι, το γαλάζιο σύνθημα «Ανάπτυξη για όλους» επιχειρείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποτυπωθεί στα καίρια πεδία που σχετίζονται με την καθημερινότητα και το πορτοφόλι των πολιτών.