Κορονοϊός: Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε τώρα την άρση των μέτρων

Κορονοϊός: Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε τώρα την άρση των μέτρων

Έτσι θα κάνουμε Πάσχα φέτος

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε την Τετάρτη την άρση βασικών περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού. Κατόπιν τούτου πολλοί αναρωτιούνται γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε τη χαλάρωση των μέτρων την ώρα που τα κρούσματα είναι χιλιάδες και οι νεκροί δεκάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις δεν ελήφθησαν ελαφρά τη καρδία και μάλιστα πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν δίσταζε να πάρει αποφάσεις για σκληρούς περιορισμούς, μην υπολογίζοντας πολλές φορές το πολιτικό κόστος ή τις επιπτώσεις στην οικονομία, παρά μόνο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αιτιολογώντας γιατί αίρονται τα μέτρα παρέθεσαν τα εξής επιχειρήματα:

Πρώτον, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις τρεις δόσεις. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 85%.

Δεύτερον, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει νοσήσει. Και οι δυο αυτοί παράγοντες δημιουργούν ένα τείχος ανοσίας στον πληθυσμό.

Επίσης, ο καιρός πλέον «ανοίγει» και όπως έχει αποδειχθεί, το καλοκαίρι δεν είναι ο καλύτερος φίλος του κορονοϊού. Οι πολίτες δεν θα συγκεντρώνονται πλέον σε κλειστούς χώρους και αυτό θα λειτουργεί αποτρεπτικά στην εξάπλωση του κορονοϊού. Παράλληλα, μελετώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία του περασμένου καλοκαιριού διαπιστώνει κανείς ότι ο ιικό φορτίο είναι σαφώς χαμηλότερο.

Όλο το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων

Η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα από την 1η Μαΐου. Πιο αναλυτικά:

Από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου δεν θα χρειάζεται πλέον η επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού, το γνωστό COVID pass. Το μέτρο ωστόσο, θα επανεξεταστεί από την 1η Σεπτεμβρίου.

Από την 1η Ιουνίου παύει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Εδώ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί και θα περιλαμβάνει τα μέτρα αναλυτικά θα επισημαίνεται ότι η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική σε νοσοκομεία και όλες τις υγειονομικές δομές, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ.

Από τις 3 Μαΐου που ανοίγουν ξανά τα σχολεία, οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία χωρίς να χρειάζεται να κάνουν self test.

Από την 1η Μαΐου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα προκειμένου να μεταβούν στην εργασία τους. Αυτός, επί της ουσίας θα είναι και ο μόνος περιορισμός που μένει για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Από την 1η Μαΐου έως τις 30 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων και σε εστίαση και διασκέδαση, με πληρότητα 100% και αίρεται κάθε περιορισμός. Και αυτό το μέτρο πάντως, θα επανεξεταστεί από την 1η Σεπτεμβρίου.

Από αύριο 15 Απριλίου δεν θα καταλογίζεται πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα

Όσον αφορά το Πάσχα, θα εορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα. Υπάρχει αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους, ειδικά όπου επικρατεί συνωστισμός.

Αυτό το Πάσχα πάντως θα είναι όπως παλιά, καθώς όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα γίνουν κανονικά, για πρώτη φορά μετά από την έναρξη της πανδημίας.