Ξανθός: Η πρόωρη «χαλάρωση» των μέτρων επωάζει το επόμενο επιδημικό κύμα

Ξανθός: Η πρόωρη «χαλάρωση» των μέτρων επωάζει το επόμενο επιδημικό κύμα

Κριτική στην κυβέρνηση από τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επικαλείται τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ

Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην «πρόωρη», όπως την χαρακτηρίζει, χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία, εκφράζει με δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος, Ανδρέας Ξανθός.

Μετά την προαναγγελία από τον υπουργό Υγείας για την οριστική κατάργηση των μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας (μάσκες, αποστάσεις, test, ποσοστά πληρότητας κλειστών χώρων κλπ) από την 1η Μαϊου και μέχρι 31 Αυγούστου, ο κ. Ξανθός ρώτα «για ποιο λόγο η κυβέρνηση στέλνει για άλλη μια φορά αστόχαστα και ανεύθυνα το "σήμα" της λήξης της πανδημίας, σε μια φάση που η υγειονομική τραγωδία των 50-70 ημερήσιων θανάτων δεν υποχωρεί ούτε αποκλιμακώνεται».

Ακολούθως εκτιμά: «Προφανώς το μήνυμα είναι "ανοίγουμε τον τουρισμό όπως-όπως και ό,τι γίνει"! Μόνο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί, ότι η πρόωρη "χαλάρωση" επωάζει το επόμενο επιδημικό κύμα. Και η δραματική εμπειρία της χώρας μας λέει ότι η επανεξέταση των μέτρων από το Σεπτέμβρη θα είναι "κατόπιν εορτής". Και με απροετοίμαστο για άλλη μια φορά το ΕΣΥ, η πιθανότητα να ζήσουμε νέα δράματα και επιπλέον αποτρέψιμους θανάτους είναι πολύ μεγάλη».

Συνεχίζοντας, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η «υποτροπή του ίδιου λάθους δεν συνιστά ολιγωρία ή ανικανότητα, αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή αγνόησης του υγειονομικού κινδύνου στο όνομα μιας "κανονικότητας" που εδώ και 1,5 χρόνο εξαγγέλλεται, αλλά δεν έρχεται. Έχουμε να κάνουμε με την κυνική αντίληψη των ανά τον κόσμο νεοφιλελεύθερων ότι "αρκετά με τη Δημόσια Υγεία, ώρα να λειτουργήσει όπως πρέπει η αγορά". Αλλά σε συνθήκες ανεξέλεγκτης διασποράς της covid-19, η οικονομία θα "παγώσει" ξανά και τα ευνοϊκά σενάρια θα διαψευστούν».

Καταλήγοντας ο κ. Ξανθός υποστηρίζει: «Η κυβέρνηση είναι σε τροχιά μη αναστρέψιμης φθοράς. Δεν της "βγαίνει" πλέον τίποτα. Ούτε την πανδημία είναι σε θέση να διαχειριστεί, ούτε να λύσει κανένα ζωτικό πρόβλημα της καθημερινότητας των πολιτών. Είναι ζήτημα επιβίωσης της κοινωνίας και της χώρας η απομάκρυνσή της».