Κουτσούμπας: Η νεολαία έχει επιλογή να συμπορευτεί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ σε κάθε χώρο

Κουτσούμπας: Η νεολαία έχει επιλογή να συμπορευτεί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ σε κάθε χώρο

«Να βαδίσει τον δρόμο της ανατροπής»

«Σε αυτή τη μαχητική συγκέντρωση τόσων νέων ανθρώπων, μπορούμε να πούμε πως το ΚΚΕ για άλλη μία φορά στην πολύχρονη, ηρωική ιστορία του, σε μία κρίσιμη για τον λαό και τη χώρα στιγμή, κράτησε ψηλά τη σημαία που είναι γραμμένη με το δίκιο των λαών. Αυτή μας η στάση, το να βροντοφωνάζουμε δηλαδή πως οι λαοί δεν πρέπει να διαλέξουν στρατόπεδο ληστών, αλλά να βρουν την ελπίδα στην οργάνωση και την πάλη για τα δικά τους συμφέροντα, είναι παρακαταθήκη για τον λαό και τη νέα γενιά της χώρας μας» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή ομιλία του στην εκδήλωση στο ΕΜΠ των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια.

Αναφέρθηκε στην διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ «από διάφορους σεσημασμένους που έχουν φτάσει στο σημείο να μας κατηγορούν -τρομάρα τους- για "κόκκινο πουτινισμό"» και προσέθεσε:

«Δεν είδαν τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στη ρωσική πρεσβεία; Αλήθεια, ποιο άλλο κόμμα στην Ελλάδα κινητοποιήθηκε έτσι μαζικά αμέσως έξω από την ρώσικη πρεσβεία; Δεν είδαν τις τόσες ανακοινώσεις καταδίκης της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ρωσίας, που έφτασε στο σημείο να στείλει στρατεύματα πριν λίγους μήνες για να καταστείλει την εργατική - λαϊκή εξέγερση στο Καζακστάν;

Αλλά όχι λέει… Όλα αυτά θα ίσχυαν εάν δεν βγάζατε άχνα για τις παράλληλες ευθύνες των Αμερικάνων, του ΝΑΤΟ…

Τώρα θα φταίμε εμείς, αν τους πούμε πως τέτοια αγάπη για τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς δεν είχαν ούτε όσοι, σε άλλες εποχές, περίμεναν με αγωνία "τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα" για να 'κονομήσουν…».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, αναφέρθηκε στους κοινούς πανηγυρισμούς «αστικών κρατών, κομμάτων και ΜΜΕ στις χώρες της Δύσης, της ανερχόμενης αστικής τάξης της Ρωσίας και των ανθρώπων της, όπως ο Πούτιν που τώρα ξαφνικά μεταμορφώθηκε σε δικτάτορα και ανθρωπόμορφο τέρας», πριν 30 χρόνια «όταν κατέβαινε η κόκκινη σημαία από το Κρεμλίνο στη Μόσχα» τονίζοντας, μεταξύ άλλων, στη συνέχεια:

«Τέτοιοι τύποι ακούγαμε ότι θα φέρουν την ελευθερία και την ευημερία στον λαό της Ρωσίας, που δήθεν καταπιεζόταν επί Σοβιετικής Ένωσης. Να τους χαίρονται λοιπόν τους "απελευθερωτές" τους, είναι όλοι δικοί τους! Και να πάψουν να τους συνδέουν με τη Σοβιετική Ένωση και τους κομμουνιστές, γιατί αυτοεξευτελίζονται σε όποιον ξέρει δυο γραμμάρια ιστορία και δεν τρώει κουτόχορτο».

Μίλησε για τις δεκάδες πολεμικές επεμβάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, από τότε μέχρι σήμερα, σημειώνοντας ότι σε όλες αυτές τις επεμβάσεις «είχε ενεργή συμμετοχή και η Ελλάδα, για λογαριασμό της ελληνικής άρχουσας τάξης της, που διεκδικούσε μεγαλύτερο κομμάτι από την ιμπεριαλιστική λεία».

«Το ίδιο κάνει και σήμερα, μετατρέποντας ολόκληρη τη χώρα σε ένα πολεμικό ορμητήριο των αμερικανοΝΑΤΟϊκών, ενώ -όπως έγινε γνωστό- ετοιμάζεται να στείλει και έμψυχο υλικό, αρχικά στον νέο σχηματισμό του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία και μετά ποιος ξέρει πού… Μέχρι και στη Μοζαμβίκη στέλνουν προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, των εδικών δυνάμεων, για να είναι η Ελλάδα το "καλό παιδί" του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε, μεταξύ άλλων, ότι «καμία διαπραγμάτευση, καμία διπλωματική κίνηση δεν μπορεί να αναιρέσει την πραγματική αιτία του πολέμου: Τον ασίγαστο ανταγωνισμό των αστικών τάξεων για τους ενεργειακούς πόρους και δρόμους μεταφοράς, τις αγορές, τις σφαίρες επιρροής και πάει λέγοντας. Είναι το αποτέλεσμα της φυσιολογικής λειτουργίας του καπιταλισμού, που βασίζεται στο κυνήγι του μέγιστου ποσοστού κέρδους και όσοι το κρύβουν αυτό, είτε δεν είναι και τόσο καταρτισμένοι όσο παρουσιάζονται, είτε ηθελημένα εξαπατούν».

Επισήμανε ότι «η συναίνεση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ στο ζήτημα της εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο "βγάζει μάτι"» προσθέτοντας ότι «δεν ξεπλένεται ο ΣΥΡΙΖΑ που το πρωί λέει ότι πρέπει να τηρήσουμε τις συμβατικές μας συμμαχικές υποχρεώσεις και το απόγευμα τραγουδάει αντιπολεμικά τραγούδια, διοργανώνει συζητήσεις για το νέο φιλειρηνικό κίνημα, ούτε ξεπλένονται όσοι χειροκρότησαν στη Βουλή τον Ζελένσκι, που τελικά κατέληξαν να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ».

«Το ΚΚΕ δικαιώθηκε για τη στάση του. Είμαστε περήφανοι γιατί τα έδρανα του ΚΚΕ στην ελληνική Βουλή ήταν άδεια όταν μιλούσε ο Ζελένσκι και οι ναζί εγκληματίες του Αζόφ» τόνισε.

Μίλησε για την ενεργειακή φτώχεια που βιώνει ο λαός σημειώνοντας πως το ΚΚΕ «αναδείκνυε και αναδεικνύει την ανάγκη σχεδιασμένης και ισόρροπης αξιοποίησης όλων των μεθόδων παραγωγής ενέργειας, η οποία παράλληλα πρέπει να πάψει να αποτελεί εμπόρευμα».

Απαντώντας στο «καινούριο παραμύθι της κυβέρνησης πως με τον νέο νόμο - πλαίσιο "όλα αλλάζουν" δήθεν, στα Πανεπιστήμια» είπε ότι «μια ματιά στις βασικές διατάξεις του νόμου, μας φανερώνει ότι ..."όλα τα ίδια μένουν" και μάλιστα γίνονται χειρότερα για τους φοιτητές» γιατί «όλα αυτά τα χρόνια, με τους νόμους όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που υπηρετεί την επιχειρηματική δράση στα ΑΕΙ».

Υπογράμμισε ότι «απάντηση πρέπει και μπορεί να δώσει το φοιτητικό κίνημα, στέλνοντας στα σκουπίδια και το νέο νόμο υποβάθμισης των σπουδών».

«Απέναντι στις διακηρύξεις του υπουργείου Παιδείας για τον νέο νόμο- πλαίσιο, απαντάμε με όρους κινήματος, πάνω στο στέρεο βάθρο που μας δίνει η πρόταση του ΚΚΕ, για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας» τόνισε.

Είπε ακόμα ότι στις φοιτητικές εκλογές της 18ης Μαΐου πρέπει «να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα των φοιτητών με την ενίσχυση της Πανσπουδαστικής».

Αναφερόμενος στην τρέχουσα περίοδο όπου «ο ζόφος του συστήματος μοιάζει να έχει κατακλύσει τα πάντα», ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «το κίνημα σήμερα δεν είναι ακόμα σε θέση, ούτε και έχει την ευκαιρία αυτή τη στιγμή να απειλήσει άμεσα την εξουσία των εκμεταλλευτών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν το υπολογίζουν, ότι δεν το αφουγκράζονται, ότι δεν μετράνε τις διαθέσεις μας, ότι δεν μας φοβούνται σε τελική ανάλυση».

Είπε ότι οι επιθέσεις κατά του εργατικού κινήματος και ο αντικομμουνισμός γίνονται «γιατί ξέρουν ότι ο εργαζόμενος λαός είναι αυτός που έχει τη δύναμη, όταν το αποφασίσει και διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, να τα φέρει όλα πάνω- κάτω, να κάνει ριζικές αλλαγές».

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρεθούμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Και αυτή είναι μια επιλογή που το ΚΚΕ και η ΚΝΕ την κάνει καθημερινά. Και ναι! Είμαστε περήφανοι για αυτό. Όχι από κομπασμό, αλλά γιατί κάθε μέρα, κάθε ώρα, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών, προσπαθούμε να ανοίγουμε ένα "παράθυρο" αισιοδοξίας, να πληθαίνουν οι στιγμές που κάνουν τον λαό να χαμογελάει, αποκτώντας εμπιστοσύνη στη δύναμή του» υπογράμμισε, μιλώντας στη συνέχεια για τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες της προηγούμενης περιόδου.

Επισημαίνοντας τη σημασία του συνθήματος "Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό" που γεννήθηκε στους αγώνες, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας: «Η νεολαία έχει επιλογή! Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ σε κάθε χώρο, να βαδίσει τον δρόμο της ανατροπής».

Ο Δ. Κουτσούμπας, πριν την εκδήλωση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συναντήθηκε με τον Ανδρέα Μπουντουβή, πρύτανη του ΕΜΠ. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης και ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.