Σχοινάς: Έχουμε ήδη νικήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σχοινάς: Έχουμε ήδη νικήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Στο τέλος του η Ουκρανία θα είναι υποψήφια στην ΕΕ»

«Εχουμε ήδη νικήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία Εχει νικήσει η δημοκρατία και η ελευθερία και είμαστε στην πλευρά των νικητών», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Μια από τις τελικές διευθετήσεις αυτού του πολέμου είναι ότι η Ουκρανία θα αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην ΕΕ. Θα γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», τόνισε ο αντιπρόεδρος κατά τη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ είναι θέμα δημοκρατίας έναντι του αυταρχισμού», πρόσθεσε.

Ο Αντιπρόεδρος, έχοντας απέναντι του στο πάνελ τη συγγραφέα Βικτόρια Χίσλοπ η οποία διαθέτει πλέον και ελληνικό διαβατήριο και είναι φανατική υποστηρίκτρια των ευρωπαϊκών αξιών, μίλησε γι αυτές τις αξίες που συνθέτουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και «αποτελούν ασπίδα σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε την επιτυχία με την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετώπισε συνεχείς κρίσεις όπως η πανδημία και τώρα ο πόλεμος, «διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες».

Δίνοντας τον τόνο της επικαιρότητας αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε ότι οι κρίσεις που αντιμετωπίσαμε κατά την προηγούμενη Επιτροπή δεν συγκρίνονται με τις σημερινές. Αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι «επιστημονική φαντασία» είναι «χολυγουντιανό σενάριο». Κι όμως σήμερα η Ευρώπη είναι «πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική» και αυτό αποδεικνύεται με τις κοινές αποφάσεις για τα εμβόλια, τα πιστοποιητικά, το Ταμείο Ανάκαμψης και τώρα με τα κονδύλια που δίνονται για την Ουκρανία. «Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής δεν είναι σύνθημα είναι δουλειά, είναι αλήθεια».

Με αφορμή την ερώτηση της συντονίστριας του πάνελ που επικαλέστηκε το μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, υπέρ των πνευματικών και ανθρωπιστικών αξιών, ο κ Σχοινάς υπογράμμισε την αδιάλειπτη τήρηση των αξιών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία στήθηκε στα ερείπια του Β Παγκοσμίου πολέμου και κατάφερε να συμφιλιώσει την ιστορία και τη γεωγραφία στη βάση της προστασίας της δημοκρατίας, των μειονοτήτων, της εγγύησης του ρόλου των γυναικών, της φροντίδας των παδιών και των ηλικιωμένων. «Ειμαστε πρωταθλητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , της ιδιωτικότητας και προστασίας των δεδομένων, της παγκόσμιας βοήθειας στην υγεία και την εκπαίδευση»,είπε χαρακτηριστικά.

«Κομμάτια αυτού του παζλ μπορεί να βρεθούν και αλλού, αλλά όλα μαζί μόνον στην Ευρώπη».

Ανέφερε μάλιστα τον υψηλό συμβολισμό της δήλωσης μιας νεαρής γυναίκας στη διάρκεια της Αραβικής Ανοιξης η οποία μιλώντας δημόσια στην πλατεία Ταχρίρ είπε «όλα αυτά τα κάνουμε γιατί θέλουμε να ζήσουμε όπως ζουν στην Ευρώπη».

Σε μια γενικότερη αναφορά που έγινε από τους ομιλητές για το κάλλος του τοπίου των Δελφών, για την ιστορία του και την έμπνευση που προκαλεί και σήμερα, ο κ. Σχοινάς είπε ότι το οικοσύστημα που είχε δημιουργηθεί εδώ στην αρχαία Ελλάδα θα μπορούσα να το πω το πρώτο Μπάουχαουζ. Ηταν εποχή της «Ελληνικής Ενωσης», είπε, όπου οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των γύρω περιοχών συγκεντρώνονταν εδώ, με φόντο τον ναό του Απόλλωνα, την Πυθία, τους συμβούλους, ένα οικοσύστημα, που έφερνε κοντά τη θρησκεία, την πολιτική, τα ήθη, την εργασία. «Ηταν το Μπάουχαουζ της εποχής».

Έκλεισε με ένα «μήνυμα» επαναλαμβάνοντας τη φράση του τραγουδιστή των U2 Μπόνο ότι «η Ευρώπη είναι μια ιδέα που αξίζει να γίνει συναίσθημα». Θα ήθελα να το έχω πει εγώ πρώτος, είπε χαριτολογώντας και το επανέλαβε με δικά του λόγια: «Να βάλουμε την Ευρώπη από το μυαλό στην καρδιά μας».