Μέτρα στήριξης: Ανακοινώσεις σήμερα από την κυβέρνηση για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες – Τι περιλαμβάνει το πακέτο

Μέτρα στήριξης: Ανακοινώσεις σήμερα από την κυβέρνηση για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες – Τι περιλαμβάνει το πακέτο

Πώς θα λάβουν το επίδομα καυσίμων 3 εκατ. κάτοχοι οχημάτων

Το πακέτο μέτρων στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ που εξήγγειλε χθες Τετάρτη (16/3) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξειδικεύουν σήμερα (17/3) στις 8:30 το πρωί οι αρμόδιοι υπουργοί.

Το πακέτο περιλαμβάνει το «επίδομα καυσίμων», την επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος του Απριλίου και την «επιταγή ακρίβειας» αλλά και παρεμβάσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή.

Τα μέτρα θα παρουσιάσουν αναλυτικά σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ενώ την παρουσίαση θα συντονίσει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Οι τέσσερις άξονες του πακέτου στήριξης

Το πακέτο που θα ξεδιπλώσουν σήμερα οι υπουργοί, θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες τα εξής:

  1. Επίδομα καυσίμων – freedom pass. Θα ανέρχεται σε 40 ευρώ για ένα τρίμηνο ή 13 ευρώ το μήνα και αντιστοιχεί σε 0,22 ευρώ το λίτρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χθες ότι το μέτρο στήριξης για την απορρόφηση μέρους των αυξήσεων στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης θα αφορά για ένα τρίμηνο για μετακινήσεις που απαιτούν την τρίμηνη κατανάλωση 180 λίτρων. Οι ενισχύσεις θα αφορούν ένα όχημα ανά νοικοκυριό. Για τη χορήγηση του «επιδόματος καυσίμων» η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το μοντέλο που εφαρμόστηκε κατά τη χορήγηση του freedom pass το οποίο δόθηκε ως επιδότηση στους νέους που εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού. Οι δικαιούχοι, όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ και είναι ιδιοκτήτες ή συνιδιοκτήτες αυτοκινήτου, θα εισέρχονται στο gov.gr. θα καταχωρίζουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα προκειμένου να διασταυρωθεί αν πληρούνται τα κριτήρια για τη χορήγηση της επιδότησης. Τα κριτήρια θα είναι μόνο εισοδηματικά. Στη συνέχεια από την πλατφόρμα θα μπορούν να εκδίδουν προπληρωμένη ψηφιακή κάρτα με το ποσό της ενίσχυσης που αναλογεί σε ένα τρίμηνο. Με τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας θα αγοράζουν τη βενζίνη φθηνότερα σε σχέση με την τιμή της αντλίας.
  2. Επιταγή ακρίβειας. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Το ποσό θα κινείται στην περιοχή των 200 ευρώ, θα χορηγηθεί πριν από το Πάσχα και θα έρθει να καλύψει μέρος των αυξήσεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
  3. Επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιδότηση θα είναι αυξημένη και θα αφορά τις καταναλώσεις ρεύματος για τον μήνα Απρίλιο. Για τους οικιακούς καταναλωτές το ύψος της επιχορήγησης υπολογίζεται σε 55 με 60 ευρώ τον μήνα, έναντι 39 ευρώ τον Μάρτιο. Η ενίσχυση θα αφορά τις καταναλώσεις ρεύματος της κύριας κατοικίας και θα είναι και πάλι κλιμακωτή με ανώτατο όριο κατανάλωσης τις 300 Κιλοβατώρες ανά μήνα. Υψηλότερη θα είναι και η επιδότηση για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο ήταν στα 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ανεξάρτητα από το ύψος της κατανάλωσης.
  4. Επιστρεπτέα προκαταβολή. Στο πακέτο των μέτρων ενδεχομένως να ενταχθούν οι παρεμβάσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας περίπου 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί παράταση έως το τέλος Ιουνίου 2022 για την εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας και αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων.