Συμφώνησαν να πέσουν οι τόνοι Μητσοτάκης – Ερντογάν – Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Συμφώνησαν να πέσουν οι τόνοι Μητσοτάκης – Ερντογάν – Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

«Συζήτησαν ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και εστίασαν σε αυτά που τους ενώνουν και όχι σε αυτά που τους χωρίζουν»

Με θέα τον Βόσπορο Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπασαν τον πάγο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και συμφώνησαν να πέσουν οι τόνοι, στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία.

Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο Τούρκος πρόεδρος θέλησαν να εμφυσήσουν ένα διαφορετικό κλίμα για την από εδώ και στο εξής πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και το ανακοινωθέν της τουρκικής προεδρίας περιείχε πανομοιότυπες εκφράσεις που απέδιδαν ένα πολύ καλό κλίμα συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών. Και είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι είχε υπάρξει συμφωνία για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων.

Πολύ δε περισσότερο που η ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς ουδεμία σχέση είχε με την ρητορική που μας έχει συνηθίσει η Άγκυρα.

Η τουρκική πλευρά μίλησε για πρόοδο και βελτίωση των διμερών σχέσεων ενώ και ο Μητσοτάκης στις δηλώσεις του ανέφερε με τη σειρά του ότι μαζί με τον Ερντογάν έβαλαν τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

«Συζήτησαν ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και εστίασαν σε αυτά που τους ενώνουν και όχι σε αυτά που τους χωρίζουν».

«Πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις».