Τσίπρας: Κάντε εκλογές το συντομότερο δυνατό, μην περιμένετε μέχρι τον Μάιο

Τσίπρας: Κάντε εκλογές το συντομότερο δυνατό, μην περιμένετε μέχρι τον Μάιο

Συζήτηση για τις κυβερνητικές ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας

«Είστε η χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση να κάνει εκλογές το συντομότερο δυνατό.

«Σας εκλιπαρούμε, μην ταλαιπωρείτε άλλο τους εαυτούς σας και τον λαό. Κάντε τις νωρίτερα, λυτρώστε τον λαό από την ανικανότητα και την αλαζονεία σας. Κάντε εκλογές το συντομότερο δυνατό να γλιτώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί σε αυτόν τον τόπο», είπε. Αφού άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και της ακρίβειας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολίασε ότι «τις τελευταίες μέρες οι υπουργοί δεν ασχολούνται με τα θέματα των υπουργείων τους, έχουν σηκώσει τα μολύβια και ασχολούνται με το πού θα είναι υποψήφιοι. Γιατί τις τελευταίες μέρες βλέποντας την επικινδυνότητα στην οποία έχετε φέρε την οικονομία και την κοινωνία, έχετε πάρει μια απόφαση να δραπετεύσετε».

«Σας εκλιπαρούμε, ορίστε εκλογές. Τον Μάιο, τον Μάιο. Εμείς λέμε τώρα, τον Μάρτιο. Μην περιμένετε μέχρι το Μάιο», προσέθεσε, για να σχολιάσει: «Θέλετε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο ξανά; Αλλάξτε τον και δυο και τρεις φορές. Ό,τι και να φέρετε, εκλογικό νόμο που να βγάζει 50 και 60 έδρες μπόνους στο δεύτερο κόμμα δεν θα το καταφέρετε, είναι αντισυνταγματικό, γιατί είστε ήδη δεύτερο κόμμα και θα είστε όποτε κι αν προκηρύξετε εκλογές».

Ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «χαλαρά» θεσμικά αντανακλαστικά του Κοινοβουλίου«Κάλλιο αργά παρά ποτέ», σχολίασε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι η εν λόγω συζήτηση διεξάγεται τέσσερις μήνες μετά την κατάθεση της επερώτησης. Ο ίδιος σημείωσε πως «έπρεπε να ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία» για να γίνει η συζήτηση για την πανδημία, παρ' όλο που, όπως είπε, δεν χάνει την «επικαιρότητά» της.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι είναι ενδιαφέρον πως το κλίμα της συζήτησης χαρακτηρίζεται από τις εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο και την ακρίβεια, τονίζοντας ότι είναι «λάθος», όμως, να συνηθίσουμε την «απώλεια» 50-60 ανθρώπων την ημέρα.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα, σχολίασε πως ήρθαν σήμερα εδώ, να μας πουν πως «όλα τα έκαναν καλά» και ότι «για όλα φταίει η προηγούμενη διακυβέρνηση».

«Θα περίμενε κανείς από την πλευρά σας να παίξετε πιο χαμηλά τη μπάλα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Έχετε στη δική σας πλάτη ως υπουργός Υγείας και στης κ. Γκάγκα από τη μέρα που διοριστήκατε 12.733 απώλειες, σχεδόν οι μισές απώλειες σε δύο χρόνια».