Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Χάρις στο Μόναχο

Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Χάρις στο Μόναχο

Πότε θα γίνει η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο

Ολόκληρο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που «βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ» συζήτησαν o πρωθυπουργός και η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο περιθώριο της 58ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και ενημέρωσε για τις προσπάθειες της Ελλάδος για αποκλιμάκωση στο Ουκρανικό.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Επίσης ενημέρωσε την κ. Χάρις για την πρόθεσή του να φέρει για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ.

«Συμφωνήσαμε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο στην ιστορία τους», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία, που είχε με ‘Ελληνες δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Όπως προκύπτει από τη συνάντηση, η πλευρά των ΗΠΑ συμμερίζεται την εντύπωση πως η Αθήνα έχει πλέον αυξημένη στρατηγική σημασία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδίως, όπως ελέχθη, στον τομέα της ενέργειας.

Με την κατάσταση να είναι ακόμα ρευστή ειδικά όσον αφορά στις εξελίξεις στο Ουκρανικό, ημερομηνία για το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον δεν ορίστηκε, αλλά και ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσημη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τοποθετείται τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.