Ο Μητσοτάκης πάει στην Κροατία – Ο σκοπός της επίσκεψης του

Ο Μητσοτάκης πάει στην Κροατία – Ο σκοπός της επίσκεψης του

«Χτίζει» συμμαχίες στα Δυτικά Βαλκάνια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, θα συναντηθούν στο Ζάγκρεμπ, σε μια εποχή ταραγμένη για όλη την Ευρώπη που βρίσκεται στην δίνη της πανδημίας, αλλά παράλληλα σε μια προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα και Ελλάδα και Κροατία να διευρύνουν τις γέφυρες συνεργασίας τους σε πολλούς τομείς.

Η σχέση των δυο ανδρών έχει χτιστεί από την αρχή της θητείας του Έλληνα πρωθυπουργού. Μάλιστα, το πόσο κοντά έχουν έρθει οι δυο χώρες φάνηκε και σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, όταν στις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού η Κροατία έστειλε ένα αεροσκάφος Canadair με το πλήρωμά του για να βοηθήσει στην κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας.

Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ευχαριστήσει δημόσια τον Αντρέι Πλένκοβιτς για την βοήθεια της χώρας του στην Ελλάδα.

Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και από μέρους μας όταν τον Δεκέμβριο του 2020 η χώρα μας έστειλε βοήθεια στην Κροατία που είχε πληγεί από καταστροφικό σεισμό.

Η Κροατία είναι μια χώρα που ναι μεν έχει ενταχθεί στην ΕΕ αλλά έχει πολύ δρόμο μπροστά της, ώστε να ενσωματωθεί πλήρως στους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και στο κοινό νόμισμα. Η Ελλάδα πολλές φορές έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Κροατίας αλλά και όλων των γειτόνων μας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Επίσης, δεν είναι λίγες οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν επεκτείνει την δραστηριότητά τους στην πριγκίπισσα της Αδριατικής.

Οι δυο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν για το μεταναστευτικό, για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τις προοπτικές συνεργασίας των δυο χωρών και σε θέματα πράσινης ανάπτυξης.

Της επίσκεψης του πρωθυπουργού, είχε προηγηθεί εκείνη του Νίκου Δένδια στα τέλη Ιανουαρίου όπου κανονίστηκαν όλες οι λεπτομέρειες για τα όσα θα συζητηθούν σήμερα στην πρωτεύουσα της Κροατίας.

Το πρόγραμμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11:00 ώρα Ελλάδας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, στο μέγαρο Banski dvori, στο Ζάγκρεμπ και στην συνέχεια θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Στις 12:40 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κροατικού Κοινοβουλίου, Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς, στην έδρα της Κροατικής Βουλής.

Στις 13:30 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς.