Τζανακόπουλος: Σε παράλληλο σύμπαν οι νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την ενέργεια

Τζανακόπουλος: Σε παράλληλο σύμπαν οι νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την ενέργεια

«Εδώ και τώρα να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Καυσίμων» ζητά ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

«Η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται σε παράλληλο σύμπαν», τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Max FM 93.4» της Πάτρας, στο φόντο των νέων ανακοινώσεων του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια.

«Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει την τρίτη υψηλότερη τιμή ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι λογαριασμοί έχουν εκτιναχθεί -μιλάμε ακόμα και για διπλασιασμούς λογαριασμών-, τα λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται σε απόγνωση και η κυβέρνηση το μόνο το οποίο κάνει με την πολιτική των επιδοτήσεων, είναι να συντηρεί τα υπερκέρδη του καρτέλ της ενέργειας», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «ταυτόχρονα, η ενίσχυση που δίνει στα νοικοκυριά είναι αμελητέα». «Όταν οι λογαριασμοί διπλασιάζονται, όταν σε νοικοκυριά των τριών ατόμων οι λογαριασμοί του ρεύματος φτάνουν τα 500 έως και 800 ευρώ, είναι ξεκάθαρο ότι η επιδότηση των 39 ευρώ το μήνα είναι πραγματική κοροϊδία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Και δεν μιλάμε μόνο για την ενέργεια», είπε. «Μιλάμε για τα καύσιμα -η βενζίνη έχει εκτιναχθεί στα 2 ευρώ το λίτρο-, μιλάμε για την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, το ψωμί, το κρέας, το λάδι, μιλάμε για μία κατάσταση εκτός ελέγχου», επισήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα απολύτως μέτρο πραγματικής ενίσχυσης των νοικοκυριών και αυτό διογκώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια».

Επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις άμεσης αντιμετώπισης της ακρίβειας που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπογράμμισε: «αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, παρέμβαση ώστε να ελεγχθεί η ασυδοσία του καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε: «η Ισπανία μείωσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, στο κατώτατο επιτρεπτό όριο της ΕΕ, για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση ακρίβειας».

Κληθείς να απαντήσει στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων, δήλωσε: «κατ' αρχάς η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έχει άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα διότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό». «Από εκεί και πέρα, μπορούν να γίνουν μεγάλες μειώσεις στους φόρους, διότι αυτή τη στιγμή δεν ισχύει το Σύμφωνο Σταθερότητας και η χώρα δεν έχει υποχρέωση να επιτύχει στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος», είπε. «Η κυβέρνηση ωστόσο από μόνη της και χωρίς κανείς να το ζητήσει, αποφασίζει -στον προϋπολογισμό για το 2022- να μειώσει κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες το πρωτογενές έλλειμμα, υιοθετώντας έτσι μία ισχυρά περιοριστική πολιτική εν μέσω κρίσης ακρίβειας και δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στα λαϊκά νοικοκυριά», τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αξιοποιεί διαθέσιμους πόρους για να ελαφρύνει τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Αυτό έκανε, για παράδειγμα, με την πρόσφατη μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία προσανατολίζεται στη μείωση του φόρου κυρίως στις μεγάλες και πολύ μεγάλες περιουσίες», επισήμανε. «Όλα τα ζητήματα στην πολιτική είναι ζητήματα προτεραιοτήτων και κοινωνικών αναφορών, ποιους θέλεις να εκπροσωπείς, ποιες ιεραρχήσεις έχεις», σχολίασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση αναφέρεται σε μια ελίτ της τάξης του 10%, στους πολύ ισχυρούς, ενώ αδιαφορεί πλήρως για τα λαϊκά νοικοκυριά».

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, σημείωσε ότι «στην πλειονότητά τους καταγράφουν ένα τεράστιο κύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές». «Και αυτό δεν χρειαζόμαστε καν τις δημοσκοπήσεις να μας το πούνε, το βλέπουμε στην καθημερινή μας επαφή με τους πολίτες», είπε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αυτή τη στιγμή θέτει ένα καίριο πολιτικό ζήτημα στο οποίο καλεί όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν: πρέπει να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και υπογράμμισε: «εμείς απαντάμε ξεκάθαρα ναι, η κυβέρνηση πρέπει να φύγει και να φύγει εδώ και τώρα, πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές για να διαμορφωθεί μια προοδευτική εναλλακτική λύση».

Τέλος, σε ερώτηση για το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή κεντρικής επιτροπής και προέδρου από το σύνολο των μελών, έκανε λόγο για «μία ρηξικέλευθη πρόταση» και σημείωσε: «εν έτει 2022, όταν υπάρχει μία νέα πολιτική συνθήκη, όταν υπάρχει μία οριζόντια δυνατότητα ροής της πληροφορίας, της πολιτικής συζήτησης και της εμπλοκής των πολιτών, πρέπει να αναδειχθούν νέες οργανωτικές μορφές που θα δίνουν ρόλο και λόγο στο σύνολο της βάσης των μαζικών, λαϊκών, αριστερών κομμάτων».