Αναστάτωση στη κυβέρνηση με Λιβανό και Δούκα – Πώς ο Μητσοτάκης αποφάσισε ακαριαία την απομάκρυνση τους

Αναστάτωση στη κυβέρνηση με Λιβανό και Δούκα – Πώς ο Μητσοτάκης αποφάσισε ακαριαία την απομάκρυνση τους

Εκτέθηκε η ΝΔ με το επίμαχο βίντεο

Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές που κόστισαν τη ζωή σε 63 ανθρώπους στην Ηλεία το 2007 και το γεγονός ότι ο μέχρι πρότινος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός δεν αντέδρασε επαναφέροντάς τον πρώτο στην τάξη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες να αποπέμψει και τους δύο.

Παρότι τα γεγονότα διαδραματίστηκαν στο δημαρχείο της Σπάρτης στις 2 Φεβρουαρίου λίγο πριν ξεκινήσει σύσκεψη για τις αποζημιώσεις των αγροτών από τον παγετό, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε χθες το πρωί από τους στενούς του συνεργάτες και η αντίδρασή του ήταν ακαριαία.

Με ένα οργισμένο τηλεφώνημα στον Σπήλιο Λιβανό ζήτησε την παραίτησή του και τον απέπεμψε από τον κυβερνητικό σχήμα. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέδειξε με την απόφασή του ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται δεκτές, είναι εκτός του αξιακού κώδικα της κυβέρνησης, η οποία θέτει μια σαφή διαχωριστική γραμμή σε μικροκομματικές λογικές του παρελθόντος και στη σύγχρονη αντίληψη που υπηρετεί ως πρόεδρος της ΝΔ και ως πρωθυπουργός.

Οι επίμαχες δηλώσεις

 

Σε βίντεο από την εν λόγω σύσκεψη για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας ακούγεται να λέει:

«Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…» και συμπληρώνει:

«Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% και θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι». Ένα στέλεχος παρεμβαίνει λέγοντας στον δήμαρχο να ξεκινήσει η σύσκεψη και τότε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, προσθέτει:

«από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί… και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία».

«Μιλούσα ειρωνικά»

Στην επιστολή παραίτησής του ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό τονίζει ότι η μέχρι τώρα πορεία του στην πολιτική και ο αξιακός του κώδικας απέχουν πολύ από το περιεχόμενο του εν λόγω διαλόγου, χαρακτηρίζοντας ειρωνική τη διάθεσή του απέναντι στην «απαράδεκτη και κυνική τοποθέτησή του δημάρχου».

«Έφτασε ο κόμπος στο χτένι»

Σύμφωνα με πληροφορίες, o Σπήλιος Λιβανός είχε μπει εδώ και λίγους μήνες στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς βουλευτές της περιφέρειας μετέφεραν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον την έντονη δυσαρέσκεια τους για τον τρόπο διαχείρισης των αγροτικών ζητημάτων από τον Σπήλιο Λιβανό.

Εν τω μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα είχε δημιουργηθεί ένταση στη συνάντησή του με ομάδα Κρητικών κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αποχωρήσουν καθώς δεν έβρισκαν κανένα πεδίο συνεννόησης με τον υπουργό. Παράλληλα, αίσθηση είχε προκαλέσει και η δήλωσή του Σπήλιου Λιβανού για τον εκλιπόντα από κορονοϊό αντιεμβολιαστή και σκληρό αρνητή Μητροπολίτη Αιτωλίας Κοσμά, η οποία περιοριζόταν σε εγκωμιαστικά επίθετα, χωρίς ούτε μία επίκριση για τη στάση του εν μέσω της φονικής πανδημίας.

Η διαγραφή

Μονόδρομος ήταν η διαγραφή του δημάρχου Σπάρτης από του κόλπους του κυβερνώντος κόμματος μετά τις αποκαλύψεις. Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ ανέφερε «οι πρόσφατες δηλώσεις του Πέτρου Δούκα, εκτός από ιστορικά αναληθείς, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, του κοινοποιήθηκε η σχετική απόφαση διαγραφής από μέλος της παράταξης».

Συγνώμη ζήτησε από τον Σπήλιο Λιβανό ο Πέτρος Δούκας, υποστηρίζοντας ότι: «Ένα καθ’ υπερβολή και ατυχές σχήμα λόγου, πήρε απρόσμενη διάσταση!». Εξήγησε δε ότι για να δείξει το μέγεθος αλλά και την ταχύτητα της γιγαντιαίας προσπάθειάς της τότε κυβέρνησης για να μπορέσει να «απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο που είχε προκαλέσει η βιβλική καταστροφή» υπερέβαλλε, καθώς «δεν υπήρξαν ούτε μπορούσαν να υπάρξουν ‘τσάντες’ ή οτιδήποτε άλλο τέτοιο!».

Νέος υπουργός ο Γιώργος Γεωργαντάς

Στις 13.30 ορκίζεται σήμερα ο νέος υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει τα ηνία ενός απαιτητικού υπουργείου σε μια δύσκολη συγκυρία, καθώς οι αγρότες βρίσκονται στα κάγκελα λόγω του κύματος της ακρίβειας που πλήττει και τον πρωτογενή τομέα.