Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για κακομεταχείριση μεταναστών – Πώς απαντά η Αθήνα

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για κακομεταχείριση μεταναστών – Πώς απαντά η Αθήνα

Μηταράκης: Η Τουρκία αντί να προωθεί αβάσιμους ισχυρισμούς πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν αναχωρήσει για το Κίεβο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου , που αφορούσε «το θάνατο 12 μεταναστών στον Έβρο» είπε προκλητικά:

«Το να βλέπεις 12 ανθρώπους να παγώνουν μέχρι θανάτου δεν είναι κάτι που πρέπει να καταπιείς. Δεν είναι η πρώτη φορά που βιώνουμε αυτή την στάση της Ελλάδας. Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που σουβλίστηκαν σε βάρκες και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Η βύθιση σκαφών και η καταδίκη ανθρώπων σε θάνατο είναι πολύ σημαντική για να δείξει ποια είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στους ανθρώπους. Δυστυχώς, αυτή η συμπεριφορά είναι σαν ένας δείκτης του ελληνικού πολιτισμού. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πάντα σιωπηλή. Ο κόσμος παρέμεινε σιωπηλός. Και μελλοντικά δεν νομίζω να αλλάξει κάτι από την συμπεριφορά τους αυτή. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα frontex που έφτιαξαν, είναι άχρηστο. Δεν έχει να κάνει κάτι από το να στηρίζουν την Ελλάδα. Τώρα είδαν αυτούς τους 12 ανθρώπους να πεθαίνουν παγωμένοι. Τις λήψεις (φωτογραφίες και βίντεο) που έχουμε κάνει θα τα δείχνουμε σε όποιον ηγέτη στον κόσμο και συναντήσουμε. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μπροστά στα μάτια του κόσμου. Θα εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων και το θεωρούμε ανθρωπιστικό και ισλαμικό καθήκον».

Νότης Μηταράκης προς Σοϊλού: Ψευδής προπαγάνδα

Ανάλογες εξωπραγματικές αιτιάσεις του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών κ. Σοϊλού που είχαν προηγηθεί του Ερντογάν, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τις είχε χαρακτηρίσει «εντελώς ανυπόστατες».

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε «τραγωδία» τον θάνατο των 12 μεταναστών στα τουρκικά σύνορα, ωστόσο διευκρινίζει ότι «η αλήθεια πίσω από αυτό το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με την ψευδή προπαγάνδα που δημοσιεύθηκε από τον ομόλογό μου υπουργό, κ. Σοϊλού».

«Οι συγκεκριμένοι μετανάστες δεν έφτασαν ποτέ στα σύνορα. Όποια υπόνοια υπάρχει ότι όντως έφτασαν, ή ότι επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία είναι εντελώς ανυπόστατη.  Η Τουρκία αντί να προωθεί αβάσιμους ισχυρισμούς πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να εργαστεί για να αποτρέψει αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια» και αντί να κατηγορεί άλλους, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της εάν θέλουμε να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες από το να επαναληφθούν».