Κορονοϊός: Οι σκληροί δείκτες έφεραν παράταση των μέτρων μέχρι τέλος Ιανουαρίου

Κορονοϊός: Οι σκληροί δείκτες έφεραν παράταση των μέτρων μέχρι τέλος Ιανουαρίου

Οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να κλείσουν τα μάτια απέναντι στον μεγάλο αριθμό νεκρών σε ημερήσια βάση

Οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της πανδημίας είναι πολύ ψηλά για να δικαιολογηθεί κάποιου είδους χαλάρωση στους περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ τις τελευταίες ημέρες του 2021.

Οι επιστήμονες βλέπουν να χάνονται καθημερινά πολλοί συνάνθρωποι μας από τον κορονοϊό. Ταυτόχρονα και οι εμβολιασμοί δεν έχουν την δυναμική που είχαν το προηγούμενο διάστημα. Οι επιστήμονες στην χθεσινή τους συνεδρίαση όπου έκαναν την αποτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων δεν μπορούσαν να κλείσουν τα μάτια απέναντι στον μεγάλο αριθμό νεκρών σε ημερήσια βάση αλλά και των διασωληνωμένων.

Η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη και ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία ακόμα μεγαλύτερη, καθώς κυρίως οι ανεμβολίαστοι δεν γλιτώνουν από την Δέλτα την οποία η μετάλλαξη Όμικρον δεν έχει καταφέρει να περιορίσει όσο φαντάζονταν.

Η νοσηρότητα του ιού είναι πολύ μεγάλη και αυτό σύμφωνα με πηγές από την επιτροπή οφείλεται στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, στις δυνατότητες του συστήματος υγείας αλλά και στο γεγονός ότι οι νοσούντες φτάνουν αργά στο νοσοκομείο.

«Είμαστε κοντά στην άρση των περιορισμών»

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου εξήγησε γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε την παράσταση των μέτρων σημειώνοντας: «Η πραγματικότητα είναι ότι στα κρούσματα έχουμε μία αποκλιμάκωση. Υπάρχει όμως μία πίεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και στη νοσηλεία σε απλές κλίνες Covid και στις Μ.Ε.Θ.. Βρισκόμαστε στη δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας με τη δια ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία. Προφανώς όλα αυτά τα στοιχεία συνυπολογίζονται, σταθμίζονται. Πρέπει να μετρηθούν και τις επόμενες μέρες και να αξιολογηθούν». Εκτίμησε ωστόσο ότι : «Eίμαστε πολύ κοντά στην άρση αυτών των περιορισμών που μπήκαν από το τέλος του προηγούμενου χρόνου και μετά».

Τα μέτρα που θα ισχύουν έως τις 31/01

Μέχρι και την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου τα μέτρα θα παραμείνουν ως έχουν και θα ισχύουν τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας σε σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ, αλλά και από το προσωπικό στους χώρους εστίασης.
  • Ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12 τα μεσάνυχτα.
  • Δεν επιτρέπονται οι όρθιοι και στα τραπέζια ο αριθμός των ατόμων περιορίζεται στους έξι.
  • Απαγορεύεται η μουσική.
  • Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης με χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.
  • Γήπεδα: Πληρότητα στο 10% με ανώτατο όριο έως 1.000 άτομα.
  • Επισκεπτήριο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων με PCR 48 ωρών και αυστηρότερο επισκεπτήριο στα νοσοκομεία.
  • Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κυλιόμενο ωράριο.