Πλεύρης: Αναμένεται αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος μέσα στις επόμενες 15 ημέρες

Πλεύρης: Αναμένεται αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος μέσα στις επόμενες 15 ημέρες

Η μετάλλαξη Δέλτα ευθύνεται για το 50% των νέων εισαγωγών στις ΜΕΘ, οι οποίες υφίστανται πίεση, τόνισε ο υπουργός Υγείας

Για την εξέλιξη της πανδημίας, την επίταξη ιδιωτών ιατρών και τα διαγνωστικά τεστ μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Πράγματι ξεκίνησε η επίταξη υπηρεσιών από την 3η και 4η ΥΠΕ από την Βόρεια Ελλάδα και στο κομμάτι της Αθήνας και του Πειραιά, έχουμε ζητήσει από τους επικεφαλής των ΥΠΕ, να μας υποδείξουν τις ανάγκες που υπάρχουν ώστε να είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί για την επίταξη υπηρεσιών» τόνισε ο κ. Πλεύρης. Η ιδιαιτερότητα που έχει το λεκανοπέδιο, εξήγησε, είναι ότι επειδή υπάρχει μια στενή συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές, που έχουν παραχωρήσει περίπου 300 κλίνες, αλλά και με κάποιες κλινικές που δεν μπορούν να διαχειριστούν περιστατικά covid, υπάρχει συνεργασία, προκειμένου να παρέχουν το προσωπικό τους για το δημόσιο σύστημα. Η επιθυμία του υπουργείου είναι να μην υπάρξει αυτή η αναγκαιότητα στο λεκανοπέδιο, ωστόσο πρέπει να είναι γνωστοποιημένες οι ανάγκες. «Υπάρχει στο τραπέζι, αλλά θα εξαρτηθεί και από την πορεία της συνεργασίας με τις ιδιωτικές κλινικές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Προσέθεσε ότι είναι πολλά τα εισιτήρια αυτή την στιγμή και αφορούν κυρίως απλές κλίνες. Εξάλλου, στους ασθενείς που νοσούν με την Όμικρον, ο χρόνος νοσηλείας τους είναι σχετικά μικρός, περίπου στις 5 ημέρες, οπότε υπάρχουν αντίστοιχα και πολλά εξιτήρια. Φαίνεται λοιπόν, ότι μέσα στο επόμενο 10ήμερο, 15νθήμερο θα υπάρξει μια εξισορρόπηση εισιτηρίων-εξιτηρίων, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. «Ήρθαμε σε μια συνεργασία με τους μεγάλους ομίλους γιατί είναι δομές που μπορούν να υποστηρίξουν μεγάλες παροχές οξυγόνου που χρειάζονται τα περιστατικά covid, οπότε έχουμε κάνει εκεί μια συμφωνία για παραχώρηση κλινών σε ποσοστό 10% που μπορεί να πάει στο 15%. Από τις μικρότερες κλινικές που είναι η δεύτερη ομοσπονδία έχουμε συμφωνήσει και γίνεται παρακολούθηση των δομών τους, σε ποιες από αυτές μπορεί να υπάρξει υποστήριξη και όπου δεν μπορεί να υπάρξει, θα πάρουμε μέρος του προσωπικού που θα μπορέσει να ανοίξει επιπλέον γύρω στις 100-150 κλίνες στο δημόσιο σύστημα που δεν λειτουργούν τώρα».

«Η μεγαλύτερη πίεση που θα δεχθούμε, είναι τι περιστατικά από αυτά που νοσηλεύονται μπορεί να χρειαστούν ΜΕΘ, που εκεί οι δυνατότητες έχουν εξαντληθεί, δηλαδή εκεί δεν υπάρχει δυνατότητα να υπάρξουν παραπάνω από τις 1.300 που έχουμε. Ενώ η Όμικρον δεν έχει δώσει μέχρι τώρα περιστατικά ΜΕΘ, υπάρχει όμως αυτή την στιγμή ακόμα η Δέλτα, που αφορά το 50% των νοσηλειών» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Επιβεβαίωσε, ότι η Δέλτα μειώνεται στην κοινότητα σε ποσοστό κάτω από το 20% και μπορεί να φτάσει να εξαφανιστεί, ωστόσο και από αυτό το 15% περίπου καταλήγουν σε νοσηλείες, επεσήμανε. «Στα 600-700 εισιτήρια την ημέρα, τα μισά περίπου είναι Δέλτα. Αυτές οι λίγες νοσήσεις από την Δέλτα είναι πολύ πιο έντονες και πολύ πιο πιεστικές για το σύστημα. Θεωρούμε ότι όσο επικρατεί η Όμικρον αντίστοιχα και οι νοσηλείες θα πάνε σε αυτό το πλαίσιο, ως εκ τούτου υπάρχει η εκτίμηση ότι γύρω στις 25 Ιανουαρίου θα αρχίσει η αποκλιμάκωση ως προς τις νοσηλείες».

Θα προστεθούν 50 ακόμη σημεία πανελλαδικά για δωρεάν τεστ από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και θα γίνουν συνολικά 100 τα σημεία μαζί με τις μονάδες του ΕΟΔΥ και τα νοσοκομεία, όπου διενεργούνται δωρεάν έλεγχοι, ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης. Τα σημεία που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, θα βρίσκονται κοντά σε στρατόπεδα, ανά την επικράτεια και δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλα.