ΚΙΝΑΛ: Αναγκαία τα επιδόματα στα νοικοκυριά για το κόστος της ενέργειας αλλά δεν είναι το μοναδικό μέτρο

ΚΙΝΑΛ: Αναγκαία τα επιδόματα στα νοικοκυριά για το κόστος της ενέργειας αλλά δεν είναι το μοναδικό μέτρο

Τονίζεται ότι οι επιδοτήσεις που διαρκώς εξαγγέλλονται δεν αρκούν για να πληρωθούν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί

Το Kίνημα Αλλαγής, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου σχολίασε τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κόστους της ενέργειας. «Κάθε στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι αναγκαία και αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ. Προστίθεται πώς το πρόβλημα είναι ότι οι επιδοτήσεις που διαρκώς εξαγγέλλονται δεν αρκούν για να πληρωθούν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο ασκεί έντονη κριτική στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας ότι είναι εγκλωβισμένος στη μια στρατηγική που αυξάνει το κόστος της ενέργειας και συμπληρώνει ότι «πρώτα διαψεύστηκε οικτρά στις εκτιμήσεις της περί «προσωρινής ενεργειακής κρίσης» και τώρα προσπαθεί να καλύψει τις άστοχες και πρόχειρες παρεμβάσεις της μέσα από κονδύλια επιδοτήσεων, ενώ οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν τι πραγματικά πληρώνουν για το ρεύμα».

Το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει πώς αν η κυβέρνηση είχε διαθέσει το 1,4 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων, ώστε να παράγουν τα νοικοκυριά τη δική τους ενέργεια, όπως τότε προτείναμε, σήμερα πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες θα γλίτωναν το 50% της ετήσιας κατανάλωσής τους, κάθε χρόνο, για 30 χρόνια. Επίσης, αν ενθάρρυνε τις ολοκληρωμένες ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτιρίων, αλλά και τους πολίτες, αγρότες και επιχειρήσεις να παράγουν την καθαρή ενέργεια που χρειάζονται με επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά πάνελ ή μερίδια στις ενεργειακές κοινότητες, η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη σήμερα.

«Η χώρα έχει ίσως μια τελευταία ευκαιρία να αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια και να προωθήσει την ενεργειακή δημοκρατία. Δυστυχώς, η κυβέρνηση την σπαταλά καθημερινά και οι πολίτες πληρώνουν το λογαριασμό», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.