Κορονοϊός: «Κλειδώνουν» σήμερα τα μέτρα με την Όμικρον να επελαύνει – Τι εξετάζεται

Κορονοϊός: «Κλειδώνουν» σήμερα τα μέτρα με την Όμικρον να επελαύνει – Τι εξετάζεται

Σύσκεψη Μητσοτάκη με Πλεύρη και Τσιόδρα - Συνεδριάζει στις 12 η Επιτροπή

Σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί, μετά το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και την μετάλλαξη Όμικρον να επελαύνει σε όλη τη χώρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησε ήδη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η καθιερωμένη σύσκεψη για τις εξελίξεις στην Covid-19, στην οποία θα δώσουν το «παρών» οι κ.κ. Θάνος Πλεύρης και Σωτήρης Τσιόδρας.

Αμέσως μετά, στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών, προκειμένου να αξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση και αν κρίνει να εισηγηθεί την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν αποφασιστεί νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου ή και αν θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν.

Μάλιστα ο κ. Οικονόμου σε συνέντευξή του, ανέφερε ότι «οι περιορισμοί που θα ανακοινωθούν σε εστίαση και διασκέδαση θα είναι πιο αυστηροί απ’ ό,τι έχει ήδη ανακοινωθεί», επισημαίνοντας ότι η ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής «Όμικρον» ανάγκασαν την κυβέρνηση να αλλάξει τακτική.

«Είχαμε πάρει μέτρα και έτσι σώσαμε τα Χριστούγεννα και φτάσαμε έως εδώ, όταν τα δεδομένα όμως αλλάζουν θα ήταν ολέθριο λάθος να μην προσαρμόσουμε την τακτική μας στα νέα δεδομένα… Οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να προσαρμόσουμε την στρατηγική μας και να έρθουν τα μέτρα νωρίτερα», δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως έμειναν σταθεροί στις βασικές στρατηγικές επιλογές επειδή υπάρχει σχέδιο, όχι στην τύχη.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως η επιτροπή θα εισηγηθεί την μετάθεση των μέτρων νωρίτερα (από αύριο στις 06:00) και πως θα είναι ξεκάθαρες σαφείς συστάσεις και οδηγίες για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς και τις συγκεντρώσεις στα σπίτια καθώς και για την εστίαση και την διασκέδαση.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και για τους εργαζόμενους στην εστίαση. Σύσταση για ίδιες μάσκες ή διπλή όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Λειτουργία των καταστημάτων διασκέδασης και εστίασης έως τις 24:00. Θα επιτρέπονται μόνο οι καθήμενοι, έως 6 σε αριθμό ανά τραπέζι, με αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα.
  • Τα γήπεδα θα έχουν 10% πληρότητα με πλαφόν θεατών τους 1.000 θεατές.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία στο Δημόσιο έως 50%, ανάλογα με το πώς θα κρίνει ο κάθε φορέας. Επίσης, στο ίδιο ποσοστό προτείνεται τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα, με το τελικό ποσοστό να καθορίζεται από τους εργοδότες.

Ωστόσο τα σενάρια που συζητούνται προβλέπουν διαφορετικό ωράριο για το κλείσιμο των μαγαζιών, ιδίως για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπου η διασκέδαση των περισσοτέρων ξεκινάει μετά τις 12 το βράδυ.

Όσον αφορά τα σχολεία η κυβέρνηση επισημαίνει ότι με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε κανονικό άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 10 Ιανουαρίου, με το παράθυρο για αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα να μένει ανοιχτό.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με απόφαση των επιστημόνων, στις 5 μέρες μειώνεται η καραντίνα για τους νοσούντες με τη μετάλλαξη Όμικρον που εμφανίζουν καθόλου ή πολύ ήπια συμπτώματα, ενώ για άλλες 5 μέρες θα πρέπει να φοράνε μάσκα παντού.