Κορονοϊός – Οικονόμου: Ανοικτό το καθολικό τέστινγκ μέσα στις γιορτές – Οι πολίτες Θα πληρώνουν το rapid test

Κορονοϊός – Οικονόμου: Ανοικτό το καθολικό τέστινγκ μέσα στις γιορτές – Οι πολίτες Θα πληρώνουν το rapid test

«Δεν υπάρχει καμία εισήγηση και καμία σκέψη για lockdown»

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί υποχρεωτικά μέσα στις μέρες των εορτών η διενέργεια rapid test και από τους εμβολιασμένους.  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ το κόστος θα το καλύψουν οι πολίτες.

Τόνισε ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα και σε όλες τις χώρες της ΕΕ, είπε και αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας που υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τη σημασία του εμβολιασμού.

'Αμεσος στόχος είναι να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μπορούμε προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να αποφευχθεί η αύξηση των μολύνσεων την περίοδο των γιορτών.

Αναφέρθηκε στο σημείο αυτό στα μέτρα που ισχύουν από χθες το πρωί για όλους τους ταξιδιώτες άνω των 5 ετών που εισέρχονται στη χώρα μας καθώς και στο ότι παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά σε ενίσχυση της επιχείρησης Ελευθερία.

Ενημέρωσε επίσης ότι από την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού μέχρι σήμερα για τους πολίτες από 60 ετών και άνω έχουμε περίπου 150.000 εμβολιασμένους ή ραντεβού για εμβολιασμό ενώ σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση 4.170.857 συμπολίτες μας ή το 73% όσων είναι δικαιούχοι που μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού για εμβολιασμό, ποσοστό που είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο στην ΕΕ. Πρόσθεσε επίσης πως σε ορισμένες περιοχές της Αττικής ο αριθμός των μαθητών της Γ Λυκείου που έχουν εμβολιαστεί αγγίζει το 100% ενώ σε κάποιες περιφερειακές ενότητες εκτός, ο εμβολιασμός των μαθητών Λυκείου φθάνει το 70%.

Υπογράμμισε πάντως πως η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να φερθούν υπεύθυνα την περίοδο των γιορτών. Στηρίζοντας τον αγώνα για τη δημόσια υγεία αλλά και την προσπάθεια να μείνει η οικονομία, η κοινωνία, η ζωή, η εκπαίδευση πλήρως λειτουργικές.

«Χρειάζεται η πιστή τήρηση των μέτρων που διέπουν τη λειτουργία στη δημόσια σφαίρα, χρειάζεται η τήρηση μέτρων αυτοπροστασίας και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ελέγχου της κατάστασής μας μέσα από τεστ ενόψει της μετακίνησης ή της συμμετοχής σε εορταστικές εκδηλώσεις κυρίως σε κλειστούς χώρους».

«Δεν υπάρχει καμία εισήγηση και καμία σκέψη για lockdown.

Μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα αλλά όχι σε αυτό το επίπεδο υπάρχουν».

Ειδικά για τα rapid test στις γιορτές είπε χαρακτηριστικά: «Για κάποιες από τις μέρες των γιορτών αν κριθεί αναγκαίο το rapid test και για τους εμβολιασμένους θα ανακοινωθεί. Είναι πολύ χρήσιμο. Οι ανακοινώσεις θα γίνονται μετά τις εισηγήσεις των αρμοδίων». Όταν ρωτήθηκε ποιος θα πληρώνει το rapid test τόνισε: «Αν κριθεί απαραίτητο να ληφθεί αυτό το μέτρο θα το επιβαρύνεται ο πολίτης».