Διπλωματικές πηγές προς Τουρκία: Η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη

Διπλωματικές πηγές προς Τουρκία: Η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη

«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή προσπάθεια, ένα ζήτημα εσωτερικής έννομης τάξης, να αναχθεί σε διεθνές ζήτημα»

Αναφορικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζεται ότι η Ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή προσπάθεια, ένα ζήτημα εσωτερικής έννομης τάξης, να αναχθεί σε διεθνές ζήτημα, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Η χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Καταδικάζουμε την καταδίκη του γραμματέα μας, που εργάζεται στο Γενικό Προξενείο μας στη Ρόδο, σε βαριά ποινή φυλάκισης 5 ετών με την κατηγορία της δήθεν κατασκοπείας, κατά τη δίκη που διεξάγεται εδώ και τρεις ημέρες από τις 13 Δεκεμβρίου 2021 στο δικαστήριο Δωδεκανήσων στη Ρόδο.

Με τη σύλληψη του γραμματέα μας στις 18 Δεκεμβρίου 2020, διαπιστώθηκε ότι στον ελληνικό Τύπο είχαν δημοσιευτεί αβάσιμες ειδήσεις και εκτιμήσεις με στόχο την άσκηση πίεσης στο κοινό και στη δικαιοσύνη.

Στην ακροαματική διαδικασία, που διεξάγεται εδώ και τρεις ημέρες στη Ρόδο, καταπατήθηκαν όλες οι βασικές αρχές του δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου και του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου. Ακόμα και το δικαίωμα υπεράσπισης έχει παραβιαστεί με τις διαδικαστικές παραβάσεις. Ο εισαγγελέας και το δικαστήριο έδρασαν προκατειλημμένα.

Το γεγονός ότι η απόφαση του δικαστηρίου καλύφθηκε στον ελληνικό Τύπο πριν καν ανακοινωθεί αποκάλυψε για άλλη μια φορά την παρατυπία της διαδικασίας.

Για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας, θα συνεχίσουν να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από το ελληνικό εσωτερικό και διεθνές δίκαιο»