Χατζηδάκης: Δεν υπάρχει στον ορίζοντα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Χατζηδάκης: Δεν υπάρχει στον ορίζοντα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

«Προσπαθούμε να κλείσουμε με την εκκρεμότητα των συντάξεων και να προχωρήσουμε το νέο ταμείο για τους νέους ασφαλισμένους»

Για τις εκκρεμείς συντάξεις, τις διαγραφές οφειλών στον ΕΦΚΑ και τη σχέση των πολιτών με τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης μίλησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Ερωτηθείς για την έκθεση του ΟΟΣΑ, που ζητά αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα, ούτε κανείς ξέρει.

«Όλες αυτές είναι θεωρητικές προσεγγίσεις για το τι θα γίνει το 2035 – 2050. Αυτό που ξέρουμε εμείς από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας είναι ότι προσπαθούμε να κλείσουμε με την εκκρεμότητα των συντάξεων και να προχωρήσουμε το νέο ταμείο για τους νέους ασφαλισμένους, γιατί αλλάζει το σύστημα με προσωπικούς κουμπαράδες».

Όπως είπε ο υπουργός, για τους ασφαλισμένους που μπαίνουν στην αγορά εργασίας πρώτη φορά από 1/1/22 αλλάζει το σύστημα και αντί να βάζουν τα λεφτά τους σε έναν κουβά και να πληρώνουν για τους σημερινούς συνταξιούχους, πληρώνουν για τον εαυτό τους σε έναν ατομικό κουμπαρά και θα μπορούν καθώς περνούν τα χρόνια να καθορίσουν και οι ίδιοι σε έναν βαθμό το ύψος της σύνταξής τους διαλέγοντας το αντίστοιχο συνταξιοδοτικό προφίλ.

«Το κράτος, ακόμα και άσχημα να πάνε τα πράγματα στις επενδύσεις, εγγυάται ότι θα πάρει κανείς τα λεφτά του συν τον πληθωρισμό. Τι είδους τζόγος είναι αυτός όταν το κράτος σου εγγυάται;» διερωτήθηκε και σχολίασε ότι αυτό που έχει δείξει έως τώρα η εμπειρία είναι ότι το συγκεκριμένο σύστημα οδηγεί σε ψηλότερες συντάξεις.

«Οι επενδύσεις γίνονται σε επενδυτικά καλάθια και όχι αποκομμένα σε κάποιες μετοχές. Γίνονται κεντρικά και εσύ απλώς διαλέγεις το προφίλ σου» πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης και εξήγησε ότι οι νέοι πιστεύουν ότι δεν θα πάρουν σύνταξη.

«Πάμε να αντιμετωπίσουμε κι αυτό το πρόβλημα με το να τους συνδέσουμε με τη σύνταξή τους και να τους επιτρέψουμε να καθορίσουν σε κάποιον βαθμό το ύψος της σύνταξής τους και να έχουν έναν ατομικό κουμπαρά» κατέληξε.

«Βγήκαν 130.000 αποφάσεις το 2019, 161.000 το 2020, τώρα μέχρι τέλη Νοεμβρίου είχαμε πάνω από 200.000 αποφάσεις. Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι το 2019 θα έχουν κλείσει τις εκκρεμότητές του μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και γενικότερα το θέμα με τις υπερημερίες στις εκκρεμείς συντάξεις θα έχει κλείσει μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2022» τόνισε ο υπουργός.

Παρακαλούμε περιμένετε ...