Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Μαζική συμμετοχή στις κάλπες – Παράταση στην ψηφοφορία

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Μαζική συμμετοχή στις κάλπες – Παράταση στην ψηφοφορία

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου - Πότε θα βγουν τα πρώτα αποτελέσματα

Η τεράστια προσέλευση στις εκλογές συνθέτει την εικόνα της κούρσας για την ανάδειξη νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ενδεικτική άλλωστε ήταν η εικόνα σε αρκετά εκλογικά τμήματα, όπου είχαν σχηματιστεί μεγάλες ουρές από φίλους και μέλη του κόμματος, ενώ από τα στρατόπεδα των 6 υποψηφίων υπάρχει διάθεση για παράταση της ψηφοφορίας.

«Λόγω της μεγάλης προσέλευσης αποφασίζεται παράταση μίας ώρας, οπότε τα Εκλογικά Τμήματα θα λειτουργήσουν ως τις 20:00», ανακοινώθηκε το απόγευμα της Κυριακής από την Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ).

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει στην Ελλάδα 222.000 πολίτες και 2.000 στο εξωτερικό, σύνολο 224.000.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 9 και μισή με 10 το βράδυ.

Στο Κίνημα Αλλαγής επικρατεί ικανοποίηση για την ανταπόκριση του κόσμου.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι ήδη μέλη του ΚΙΝΑΛ καθώς κι όσοι επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη ή φίλοι του κόμματος προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα. Θα πρέπει να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση και να ψηφίσουν καταβάλλοντας ως εισφορά 3 ευρώ (μόνο στον πρώτο γύρο). Οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε από τα 840 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Δικαίωμα ψήφου στον δεύτερο γύρο, εφόσον χρειαστεί, θα έχουν μόνον όσοι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν γεννηθεί έως 31/12/2004, είναι εγγεγραμμένοι στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους και ο χειριστής του τάμπλετ, πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών, αναζητά κατευθείαν τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή του, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης.

Επιτρέπεται να ψηφίσουν και νεότεροι σε ηλικία όπως για παράδειγμα οι 16άρηδες αφού πέραν των άλλων προσκομίσουν εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Όπως έχει ανακοινώσει η ΕΔΕΚΑΠ «οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος».