Μητσοτάκης: Πρόταση στην Επιτροπή Εμβολιασμών για τρίτη δόση στους 4 μήνες

Μητσοτάκης: Πρόταση στην Επιτροπή Εμβολιασμών για τρίτη δόση στους 4 μήνες

Τι είπε για την υποχρεωτικότητα - «Εξαντλήσαμε όλα τα ενδιάμεσα στάδια»

Την πρόθεσή του να επισπευθεί η τρίτη δόση του εμβολίου καταθέτοντας σχετική πρόταση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στην παρέμβαση του για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. 

«Έχω ζητήσει από την Επιτροπή Εμβολιασμών να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, γιατί η ανοσία φθίνει σταδιακά. Να ανοίξουμε την τρίτη δόση στους 4 μήνες και πιστεύω ότι οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι μπορούν να ανταποκριθούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην χθεσινή απόφαση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή αναγκαία. «Επιμένω στο επίθετο αναγκαίος από τον όρο υποχρεωτικός. 'Αποτρέπει τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσουν στους γύρω τους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως αυτό «Αποτελεί υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν εκδηλώνεται σε κάποιο ουδέτερο χρόνο αλλά έρχεται ενόψει της μετάλλαξης "Ο"» εξήγησε.

«Αποτελεί μία επιλογή επίκαιρη και στοχευμένη την οποία διαπερνά και η δικαιοσύνη και η αναλογικότητα και η αποφασιστικότητα» είπε συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός. «Από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψα ότι η συγκεκριμένη απόφαση με βασάνισε. Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε έννοια υποχρεωτικότητας μου είναι αρκετά δυσκολοχώνευτη. Αισθάνομαι βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό. Αντίθετα με άλλους που αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, προτιμώ να αποδειχθώ πρόσκαιρα αυστηρός και να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός» συμπλήρωσε.

«Τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για εκείνους που αναντίρρητα κινδυνεύουν περισσότερο. Παραμένοντας απροστάτευτοι πολιορκούν το σύστημα υγείας». Και απαντώντας στο ερώτημα «Γιατί τώρα;» είπε: «Διότι τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης "Ο". Γνωρίζουμε ότι όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε. Τον τελευταίο μήνα οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας επέδειξαν σχετικά απροθυμία να εμβολιαστούν. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους, μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού για α' δόση. Η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πρόστιμο των 100 ευρώ. «Μήπως το οικονομικό μέτρο των 100 ευρώ είναι πολύ αυστηρό; Η απάντηση είναι απλή. Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί. Είναι τόσο απλό. Το πρόστιμο το οποίο επιλέξαμε είναι μακριά από πρόστιμα της τάξεως των 7.000 ευρώ στην Αυστρία ή έως 1.000 για παράβαση νομοθεσίας covid στην Ιταλία. Είναι όμως τα 100 ευρώ ένα σημαντικό ποσό, ένα σοβαρό αντικίνητρο για την πορεία προς την αρρώστια και τον πόνο».