Βαρβιτσιώτης: Να καταδικαστεί στην πράξη η τουρκική επεκτατική πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Να καταδικαστεί στην πράξη η τουρκική επεκτατική πολιτική

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύπλευρα το ζήτημα ασφάλειάς της»

«Η Ευρώπη μπορεί να αισθάνεται ασφαλής μόνο αν στην περιοχή της Μεσογείου επικρατούν συνθήκες ασφάλειας και οικονομικής συνεργασίας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη του συνεδρίου «1821-2021: Η Ελλάδα στη Μεσόγειο», που συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η Τουρκία «προσπαθεί να ξαναζωγραφίσει τον χάρτη, παραμερίζοντας την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου» και «θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταδικαστεί στην πράξη και στην ουσία η τουρκική επεκτατική πολιτική της "Γαλάζιας Πατρίδας", που παραβιάζει τα δικαιώματα όλων των γειτονικών κρατών».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «στη Μεσόγειο βρίσκεται η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Λευκωσία».

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύπλευρα το ζήτημα ασφάλειάς της, βάζοντας τα τελευταία χρόνια τη Μεσόγειο στο επίκεντρο της πολιτικής της. Ειδικότερα, αναβάθμισε τις σχέσεις της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ αναπτύσσει πολυεπίπεδες σχέσεις και με χώρες όπως η Αλγερία, η Τυνησία και το Μαρόκο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η χώρα μας έχει καλλιεργήσει στο πλαίσιο του EUMED ένα ισχυρό πλέγμα συνεργασίας με τις χώρες της Μεσογείου.

Επιπλέον, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η Ελλάδα ενισχύει την αποτρεπτική της ικανότητα με την αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων, ενισχύει τη συμμετοχή της στις δράσεις του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, εμβαθύνει τη στρατηγική της συναντίληψη με χώρες της Μεσογείου όπως η Γαλλία, ενδυναμώνει τις σχέσεις της με στρατηγικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ και αξιοποιεί τη γεωγραφική τη θέση προς κάθε κατεύθυνση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...