Γκάγκα: Το ΕΣΥ μετά από 40 χρόνια πρέπει να αλλάξει

Γκάγκα: Το ΕΣΥ μετά από 40 χρόνια πρέπει να αλλάξει

«Ως υπουργείο φυσικά πρέπει να ακούμε τους πάντες και να παίρνουμε τις αποφάσεις μετά από ένα γόνιμο διάλογο»

Το Ίδρυμα Ωνάση, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο διοργανώνουν σήμερα το δεύτερο Onassis Health Day. Μια ψηφιακή ημερίδα για την μετά-covid εποχή στα συστήματα υγείας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της έρευνας και της παροχής υπηρεσιών υγείας, αλλά και τις ανάλογες προσαρμογές στο ελληνικό σύστημα υγείας. Η ημερίδα με κεντρική θεματική τις «Προβλέψεις και Προκλήσεις στην Υγειονομική Περίθαλψη» έχει σκοπό να εντοπίσει αυτές τις αλλαγές, να σκιαγραφήσει την προσαρμογή μας σε αυτές και να διερευνήσει τις δυνατότητες που ανοίγονται για ασθενείς, επιστήμονες αλλά και νομοθέτες μέσα από αυτές.

Κατά το χαιρετισμό της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε στις αλλαγές στο ΕΣΥ, αλλά και στη σημερινή δύσκολη κατάσταση λόγω πανδημίας, τονίζοντας ότι χρειάζεται «κοινωνική συνείδηση και ομοψυχία».

Είναι σαφές ότι το ΕΣΥ μετά από 40 χρόνια πρέπει να αλλάξει, πρέπει να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση, ανέφερε η κυρία Γκάγκα. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, είπε, αναφέροντας ότι οι αποστάσεις έχουν μικρύνει, υπάρχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, έχει αλλάξει ο τρόπος που γίνεται η ιατρική, δηλαδή έχει γίνει πιο ανθρωποκεντρική και παράλληλα βασίζεται σε πολυσυστηματικές ομάδες, και επίσης οι ασθενείς έχουν μια δυνατή δική τους φωνή.

«Ως υπουργείο φυσικά πρέπει να ακούμε τους πάντες και να παίρνουμε τις αποφάσεις μετά από ένα γόνιμο διάλογο», τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι στην Ελλάδα έχουμε τον μεγαλύτερο ιδιωτικό τομέα από όλες τις χώρες της Ευρώπης. «Σχεδόν το 50% των εξόδων στην υγεία είναι στον ιδιωτικό τομέα και αυτό δεν είναι κακό, ούτε πρέπει να βάζουμε ταμπέλες, ο καλός δημόσιος και ο κακός ιδιωτικός. Έχουμε καλούς γιατρούς και καλές υπηρεσίες και στους δύο χώρους» είπε, σημειώνοντας πως το σημαντικό είναι να υπάρχει μια καλή διασύνδεση και καλές υπηρεσίες για τους ασθενείς.

Αναφερόμενη στη σημερινή δύσκολη κατάσταση στο σύστημα υγείας, σημείωσε ότι «το πρώτο μας μέλημα αυτή τι στιγμή είναι να ξεπεράσουμε τους επόμενους μήνες την δύσκολη κατάσταση της πανδημίας και γι αυτό χρειάζεται η συνδρομή όλων» και προσέθεσε: «Αυτό που χρειάζεται στη χώρα είναι κοινωνική συνείδηση και ομοψυχία, που δείχνουμε στις δύσκολες ώρες, αλλά όχι αυτή τι στιγμή. Πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί να δούμε πως μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα και να κάνουμε μια κριτική καλόπιστη για την επόμενη μέρα, αλλά στην ώρα της κρίσης αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι θετικές προτάσεις».

«Η επόμενη μέρα είναι για όλους μας και θα είναι από όλους μας. Είναι δικαίωμα όλων των Ελλήνων η καλή πρόληψη και η υγεία και αυτά θα τα κάνουμε» κατέληξε η κυρία Γκάγκα.