Σακελλαροπούλου σε Μέρκελ: Πολλές φορές αισθανθήκαμε μόνοι

Σακελλαροπούλου σε Μέρκελ: Πολλές φορές αισθανθήκαμε μόνοι

Τι απάντησε η Καγκελάριος της Γερμανίας

Σε όσα ενώνουν Ελλάδα και Γερμανία στάθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με την ΠτΔ να τονίζει στις δηλώσεις της πως «η Ελλάδα αισθάνθηκε, αισθανθήκαμε πολλές φορές, δικαιολογημένα μόνοι».

«Από τη μια υπήρχε η ανάγκη σταθεροποίησης του ευρώ και από την άλλη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις σε διαφορές χώρες» απάντησε η καγκελάριος.

Η δήλωση της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου:

«Υποδέχομαι μια σπουδαία πολίτικο που διαμόρφωσε σε μεγάλο μέρος την πολίτικη στην Γερμάνια αλλά και στην Ευρώπη σχεδόν για 2 δεκαετίες. Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης για 16 χρονιά είμαι σίγουρη ότι σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις αλλά σας πρόσφερε και την ικανοποίηση να συμβάλλετε σημαντικά στην αντιμετώπιση καταστάσεων δύσκολων για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και προσωπικά για τις προσπάθειες που καταβάλατε για την ενίσχυση και διαφύλαξη των διμερών μας σχέσεων και για τη σταθερά φιλοευρωπαϊκή σας στάση σε μια σειρά από ζητήματα που έθεσαν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή.

Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης, η οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν πολλές χώρες της Ευρώπης έφερε κυρίως σε δύσκολη θέση την Ελλάδα που κλήθηκε να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα, ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο σε πραγματικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, και η Ελλάδα αισθάνθηκε, αισθανθήκαμε πολλές φορές, δικαιολογημένα μόνοι. Νομίζω όμως ότι το διάστημα που κύλισε και οι εμπειρίες που βιώσαμε σε αυτή την περίοδο, συνέβαλλαν στην αλληλοκατανόηση και στην άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων για το παρόν και το μέλλον. Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε τη συνοχή της, και αυτό καταδείχθηκε και στη διαχείριση της πανδημίας και τώρα στη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι σχέσεις μας πέρασαν σκαμπανεβάσματα αλλά πάντα είχαμε την αίσθηση, Ελλάδα και Γερμάνια ότι ανήκουμε μαζί τόνισε από πλευράς της η κ. Μερκελ και πρόσθεσε ότι «υπήρξε μια περίοδος που από τη μια υπήρχε η ανάγκη σταθεροποίησης του ευρώ και από την άλλη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις σε διάφορες χώρες όπως και στην Ελλάδα», απάντησε, μεταξύ άλλων, η Άνγκελα Μέρκελ.